Live

Exclusiv Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Ceaușescu în noiembrie 1989. Document CIA

Bogdan Păcurar Data actualizării: Data publicării:
Discursul lui Nicolae Ceausescu din timpul mitingului din fata sediului Comitetului Central din Piata Palatului, 21 decembrie

Un document declasificat din arhiva CIA, care analiza situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, dezvăluie ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția din 22 Decembrie. Din document reiese că agenții de informații erau la curent cu situația din țară, însă nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care avea să vină peste doar câteva săptămâni.

Documentul, declasificat și publicat pe site-ul Black Vault, este un memorandum întocmit de CIA pe 29 noiembrie 1989, care conține o scurtă analiză a țărilor europene din sfera de influență a Uniunii Sovietice – Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România.

Analiza a fost întocmită de șeful Direcției de Analiză Sovietică, George Kolt, și pusă în atenția directorului CIA.

Memorandumul are ca subiect „Europa de Est în ajunul Întâlnirii de la Malta”. Întâlnirea de la Malta, care a avut loc pe 2-3 decembrie 1989 între președinții SUA, George Bush Sr., și al URSS, Mihail Gorbaciov, este considerată practic sfârșitul Războiului Rece. Zidul Berlinului căzuse de câteva săptămâni, iar Europa - în special partea de Est, de sub influența Uniunii Sovietice - se pregătea de schimbări majore.

În acest context al pregătirii întâlnirii dintre cei mai puternici doi oameni ai planetei a fost întocmit memorandumul CIA.

El analizează pe rând fiecare din țările enumerate, pe două paliere: situația la zi și ce evenimente importante se prefigurează în viitorul apropiat.

România: „O schimbare este puțin probabilă”

Spațiul dedicat României este mai mic decât cel acordat altor țări analizate. De fapt, România este inclusă la pachet cu Iugoslavia (fosta Republică Socialistă Federativă Iugoslavia), într-un singur paragraf.

Din analiza agenților de informații americani reiese că erau la curent cu situația la zi din țară, însă pare că nu aveau nici cea mai mică idee că peste doar câteva săptămâni avea să izbucnească cea mai violentă revoluție din estul Europei.

Pasajul dedicat României:

Analiza dedicată României în memorandumul CIA. Sursa: The Black Vault

„În România, ultimul bastion al ultra-ortodoxiei din Pactul de la Varșovia, recent încheiatul congres al partidului (Partidul Comunist Român – n.t.) l-a reales în unanimitate pe Președintele Ceaușescu, care a respins emfatic reformele politice și economice care străbat Europa. Boicotul ambasadorilor occidentali și al altora reflectă izolarea internațională tot mai mare a României. În ciuda deteriorării continue a situației economice și popularității în scădere a lui Ceaușescu, nu există niciun rival convingător, iar o schimbare este puțin probabilă până când va părăsi scena”.

Documentul poate fi consultat integral aici:

Memorandum CIA Romania nov 1989

După cum se vede, spre deosebire de celelalte țări, analiștii americani nu prevesteau nicio schimbare pentru România până când Nicolae Ceaușescu „va părăsi scena” – cel mai probabil din cauze naturale, având în vedere că se afla la conducerea țării din 1965.

La data întocmirii memorandumului, Ceaușescu abia fusese reales la al XIV-lea Congres PCR (22-24 noiembrie 1989), iar regimul său, în ciuda neajunsurilor și sărăciei, părea de neclintit, în viziunea analiștilor americani.

În mai puțin de o lună de la redactarea memorandumului, regimul Ceaușescu era dărâmat în printr-o revoluiție sângeroasă, Ceaușescu însuși executat în urma unui proces sumar, iar România intra pe calea democrației, urmând să ajungă, peste încă două decenii, partener strategic al Statelor Unite.

Scurt calendar al evenimentelor din 1989

  • 9 noiembrie 1989: cade Zidul Berlinului
  • 22-24 noiembrie 1989: Nicolae Ceaușescu este reales președinte la al XIV-lea Congres PCR
  • 29 noiembrie 1989: memorandumul CIA – „o schimbare este puțin probabilă până când (Ceaușescu – n.r.) va părăsi scena”
  • 2-3 decembrie 1989: Întâlnirea de la Malta Bush – Gorbaciov marchează sfârșitul Războiului Rece
  • 16-22 decembrie 1989: izbucnește Revoluția română, întâi la Timișoara, apoi se întinde la București, Nicolae Ceaușescu fuge pe 22 decembrie
  • 25 decembrie 1989: Nicolae Ceaușescu „părăsește scena” – prins și judecat sumar, dictatorul este executat alături de soția sa, Elena

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație controversată a lui George Simion despre Ceaușescu. „Românilor le era mai bine”

CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

UE are nevoie de propria CIA. Un raport arată care este stadiul pregătirii blocului european pentru război și apărare civilă

Discuția dintre șeful CIA și Putin, când americanii au știut că Rusia va invada Ucraina. „A decis deja să înceapă războiul”

Partenerii noștri