Live

Editorial Valorile europene nu sunt de vânzare

Dacian Cioloș Data actualizării: Data publicării:
Drapelul Uniunii Europene. Foto: GettyImages

Noi, liderii celor mai mari patru grupuri politice din Parlamentul European, ne-am unit pentru a transmite următorul mesaj Consiliului European, Consiliului UE și Comisiei Europene: valorile noastre nu sunt de vânzare (articol semnat de Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Iratxe Garcia Pérez, președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinți ai Grupului Verzilor / Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European).

În ultimele săptămâni, ne-am confruntat cu reticența totală de a schimba chiar și cel mai mic element de compromis asupra bugetului UE și planului de redresare, acord la care liderii europeni au ajuns în această vară. Acest lucru nu este în conformitate cu angajamentele luate cu privire la introducerea unui mecanism de condiționalitate privind statul de drept pentru a proteja bugetul european și planul de redresare Noua Generație UE.

Să nu existe nicio îndoială: suntem de acord cu privire la necesitatea planului de redresare. Economiile noastre au nevoie de ajutor urgent pentru salvarea locurilor de muncă și crearea de oportunități pentru viitor. Sprijinul Parlamentului European este clar. Am arătat acest lucru votând planul de redresare pe 16 septembrie. Acum este rândul celor 27 de guverne și al parlamentelor naționale să facă același lucru. Provocările economice ale cetățenilor devin din ce în ce mai critice pe măsură ce trec zilele. Este inacceptabil ca cei care intenționează să submineze statul de drept să fie gata să țină ostatic fondul de relansare și, făcând acest lucru, să-și servească propriile interese mai degrabă decât pe cele ale cetățenilor lor.

Sistemul nostru de justiție este în criză. Întregul nostru edificiu juridic european se clatină atunci când unul dintre guvernele noastre le pune botniță judecătorilor și creează un climat de frică și control la toate nivelurile sistemului său judiciar național.

Libertățile noastre civile, libertatea presei și pluralismul se află sub o presiune imensă. Atacurile asupra libertății presei, societății civile, agresiuni verbale și fizice asupra jurnaliștilor - chiar asasinate - și preluarea grupurilor media de către o oligarhie guvernamentală par să devină ceva normal în unele state membre. Libertatea presei nu este un lux. Aceasta este o condiție prealabilă pentru existența unor democrații libere și funcționale.

Piața noastră internă este amenințată. În unele state membre, vedem o mână de oameni care preiau controlul fondurilor publice, al sistemelor de achiziții și, astfel, corupția devine normă.

Suntem fundamental convinși că în acest moment o condiționalitate reală legată de statul de drept în bugetul european este esențială pentru a aborda aceste probleme.

Ne grăbim. Consiliul și-a adoptat poziția, care permite, în sfârșit, începerea negocierilor. Dar, din păcate, unele garanții fundamentale lipsesc în poziția Consiliului. Procesul de condiționalitate trebuie să fie clar. În primul rând, decizia cu privire la posibile sancțiuni ar trebui delegată Comisiei și ar trebui să poată fi anulată numai prin vot cu majoritate calificată în Consiliu. În al doilea rând, sfera acestei condiționalități trebuie să includă cel puțin încălcarea principiilor statului de drept și independenței sistemului judiciar. În plus, Comisia ar trebui să își fundamenteze concluziile pe noul raport anual al statului de drept, bazându-se și pe un grup independent de experți. În al treilea rând, nu trebuie să existe nicio scăpare. Ideea de a oferi statelor membre posibilitatea de a amâna agenda acestor probleme pentru viitoarele reuniuni ale Consiliului European le-ar permite în mod eficient să amâne deciziile sine die. Acesta servește doar intereselor celor care nu doresc luarea deciziilor.

Mai important, trebuie să protejăm cetățenii de comportamentul anumitor guverne. Acest lucru se poate face printr-un sistem care le permite să continue să primească fonduri direct. Niciun cetățean european nu ar trebui pedepsit dacă guvernul său nu respectă și nu apără principiile fondatoare ale Uniunii noastre. În plus, cele trei instituții ale noastre ar trebui să fie implicate în acest proces decizional, ceea ce înseamnă un rol important pentru Parlamentul European, alături de Comisie și Consiliu. Parlamentul European este gata să își asume pe deplin responsabilitățile, este ceea ce ne cer cetățenii noștri.

Invităm Consiliul să facă același lucru și să adopte o atitudine constructivă cu privire la problema statului de drept. Trebuie să facem tot posibilul pentru a ne proteja marea noastră democrație europeană, economia, valorile și, mai ales, cetățenii noștri. Pentru a face acest lucru, vom rămâne fideli misiunii noastre, care este de a ne asigura că valorile europene nu sunt de vânzare.

Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European

Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European

Iratxe Garcia Pérez, președintele Grupului S&D din Parlamentul European

Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinți ai Grupului Verzilor / Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Dacian Cioloş: „Nimeni nu mai vrea să guverneze România anul viitor! Parcă ne-am întors în timp, în noiembrie 2015”

Partenerii noștri