Europa poate fi mai mult
Povestea Europei s-a scris în perioade de criză. De fiecare dată în istoria modernă, când Europa a trecut prin momente de cumpănă, ne-am apropiat și mai mult. Această experiență cu învățămintele ei ne-a ajutat să înfruntăm cele mai cumplite furtuni și a permis instituțiilor noastre să răspundă îngrijorărilor oamenilor, pentru a le îmbunătăți în mod vizibil viețile. În spiritul Europei, punem cooperarea mai presus de concurență. Acest model a creat prosperitate, democrații puternice și protecția libertăților personale ca o prioritate absolută. Numai în ultimii ani, ne-am confruntat cu falimentul băncilor, crize ale datoriilor suverane, presiuni ale migrației, urmate de o pandemie mondială fără precedent. Toate aceste evenimente au întărit apropierea în sânul familiei europene și am devenit mai puternici.
Această temelie, această unitate este pusă din nou la încercare de „furtuna perfectă” cauzată de combinația mai multor factori: războiul care are loc la ușa noastră, inflația care a atins cote nemaivăzute, creșterea prețurilor la electricitate și energie, catastrofa climatică care a dus la secarea râurilor și la incendiile de păduri, insecuritatea aprovizionării cu alimente și criza costului vieții ce se accelerează rapid.
Încă o dată, Europa este pusă la încercare. Încă o dată, Europa trebuie să reacționeze. Încă o dată, va trebui să ne unim forțele și să colaborăm. Încă o dată, Europa trebuie să se adapteze. Iar Parlamentul European este pregătit să își joace rolul și de această dată.
E din ce în ce mai greu să ne încălzim locuințele, să ne aprovizionăm industriile și să ne conducem mașinile. Inflația menține prețurile la un nivel ridicat. Știm acest lucru. Dar când suntem sub cea mai mare presiune, atunci trebuie să ne ridicăm și să rămânem pe poziție mai fermi ca niciodată. În acest moment Europa trebuie să treacă de la teorie la practică, asumându-și un leadership concret. Rapid, acționând curajos. Europa trebuie să se ridice la înălțimea acestei provocări. Indiferent dacă încearcă să rezolve problema costului vieții, a prețurilor energiei electrice, a schimbărilor climatice, a apărării, a securității alimentare sau a sprijinului acordat Ucrainei. Unitatea este singura cale de urmat.
Europa trebuie să fie mai mult. Acesta a fost apelul clar exprimat în mai 2022 la Parlamentul European, în concluziile Conferinței cetățenilor privind viitorul Europei, care a durat un an. Săptămâna aceasta, Președinta Comisiei Europene va prezenta propuneri în discursul său anual privind starea Uniunii Europene.
Pentru Parlamentul European, chestiunile esențiale ridicate de cetățeni trebuie să se afle în centrul propunerilor:
Trebuie să realizăm o uniune cuprinzătoare a securității și apărării. Echipamentele și infrastructura noastră de securitate și apărare trebuie revizuite. Invazia brutală, ilegală și fără temei a Ucrainei a arătat cât de mult s-a schimbat lumea din februarie. Trebuie să folosim mai bine bugetul pentru apărare și să evităm suprapunerea într-o capacitate de apărare paneuropeană, care ar trebui să completeze și nu să concureze cu NATO.
În al doilea rând, trebuie să soluționăm reziliența și autonomia energetică a Europei. Trebuie să reducem dependența de furnizorii nesiguri. În același sens, trebuie să luăm imediat măsuri pentru a reduce efectele creșterii costului la energia electrică. Trebuie să combatem cât mai urgent prețurile astronomice care afectează familiile din întreaga Europă, totodată pentru a asigura stabilitatea politică. Concomitent, trebuie să urmărim atingerea obiectivelor climatice ambițioase și să accelerăm tranziția energetică și tranziția verde.
În al treilea rând, pandemia a scos la iveală deficiențele sistemelor de sănătate din statele membre. Parlamentul European pledează pentru un „drept la sănătate” la nivelul UE. Când este vorba despre limitarea răspândirii virusurilor sau facilitarea accesului la tratamente specializate, soluția constă adesea într-o cooperare transfrontalieră mai strânsă.
Aceste eforturi sporite vor avea un cost. Pentru a da un răspuns mai consistent în fața dificultăților tot mai mari, trebuie să modernizăm bugetul UE. Bugetul nostru ar trebui să fie mai rezistent la crize și mai flexibil, pentru a răspunde rapid priorităților în schimbare sau neașteptate.
Lunile următoare vor fi dificile, dar europenii au arătat deja că, dacă sunt fermi și determinați, se pot mobiliza împotriva greutăților. Cooperarea și integrarea europeană își au originea în dorința de a depăși prin solidaritate dificultățile de după război. Europa poate avea încredere în capacitatea sa de a face față unor crize de amploare. Și-a dovedit forța.
Acesta este momentul Europei. Putem fi mai mult - împreună.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News