Live

Cum poate Uniunea Europeană să-și îmbunătățească competitivitatea economică?

Alexandru Muraru Data actualizării: Data publicării:
Liderul PNL Iași Alexandru Muraru a vorbit despre scenariile în care PNL rămâne la guvernare Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

În contextul economic global actual, Uniunea Europeană reprezintă 18% din PIB-ul global, în scădere față de 27% în 1995.

 UE se mândrește cu cea mai mare piață unică integrată din lume, cu peste 450 de milioane de locuitori și 23 de milioane de afaceri. Cu toate acestea, PIB-ul per capita în Europa este cu 27% mai mic decât în Statele Unite, iar productivitatea este, de asemenea, inferioară.

Provocările majore

Investiții și inovare

Europa trebuie să recupereze decalajul față de Statele Unite în domeniul investițiilor în cercetare și dezvoltare (R&D). Între 2015 și 2022, companiile europene au investit doar jumătate din cât au investit companiile americane în R&D. Acest lucru a dus la o creștere economică de doar două treimi din ritmul companiilor americane și la o rentabilitate a capitalului mai mică cu patru puncte procentuale. De asemenea, suntem lideri doar în două dintre cele zece tehnologii emergente, în timp ce SUA și China domină în domenii precum inteligența artificială.

Energia

Europa se confruntă cu provocări majore în domeniul energiei. În 2021, Europa importa 55% din energia necesară, comparativ cu 25% în China și fiind exportator net în SUA. De asemenea, prețurile energiei electrice pentru industrie s-au dublat între prima jumătate a anului 2020 și a doua jumătate a anului 2022. Totuși, facem progrese în tranziția către surse de energie regenerabilă: UE-27 a generat 22% din electricitate din vânt și solar în 2022, comparativ cu doar 6% în 2010. 

Capital

În Europa, profitul obținut din investiții este de 14%, în timp ce în Statele Unite este de 18%. Asta înseamnă că investițiile în Europa aduc, în medie, un câștig mai mic decât cele din SUA. De asemenea, sumele de bani investite în firme private și startup-uri sunt mult mai mici în Europa. Fondurile destinate firmelor private (private equity) sunt cu 50% mai mici decât în SUA, iar banii pentru susținerea afacerilor noi (venture capital) sunt cu 75% mai puțini. Pentru ca Europa să rămână competitivă și să se dezvolte într-un mod durabil, este nevoie de investiții suplimentare de aproximativ 400 de miliarde de dolari pe an. Acești bani sunt necesari pentru a sprijini creșterea economică, pentru a crea locuri de muncă și pentru a dezvolta noi tehnologii și infrastructură.

Ce putem face?

Promovarea tehnologiilor avansate

Europa trebuie să adopte și să dezvolte tehnologii avansate precum inteligența artificială și să se concentreze pe forța sa industrială. Parteneriatele în R&D, precum investiția comună de 330 de milioane de dolari pentru lansarea unui laborator de cercetare AI de către grupul Iliad, Schmidt Futures și CMA CGM, sunt exemple de bună practică în această direcție. Astfel, prin acest parteneriat a fost lansat Kyutai, în noiembrie 2023, primul laborator independent de cercetare în inteligență artificială din Europa.

Dezvoltarea pieței unice

Pentru a crește competitivitatea globală, Europa trebuie să elimine barierele administrative și legale care împiedică creșterea companiilor. Aderarea României la spațiul Schengen, de exemplu, ar elimina controalele la frontierele terestre pentru țara noastră, reducând timpii de transport și costurile logistice pentru companii. Armonizarea reglementărilor pentru înființarea și operarea întreprinderilor în toate statele membre ar facilita expansiunea companiilor pe piața unică europeană.

Reglementări pragmatice

Pentru a atrage investiții și a încuraja inovația, avem nevoie de reguli flexibile care să ajute la crearea și dezvoltarea start-up-urilor în Europa. Reglementările simple și eficiente trebuie să combată retorica mișcărilor eurosceptice, care folosesc birocrația UE pentru a crea nemulțumire față de Uniune. Pentru a schimba aceste percepții și a promova inovația și creșterea economică, UE trebuie să arate că birocrația sa poate fi eficientă și sprijină dezvoltarea economică, fără a compromite procesele democratice și juridice.

Avansarea tranziției energetice

Criza prețurilor energiei din 2022 a evidențiat vulnerabilitatea pieței energetice europene. Investițiile masive în infrastructura verde și în tehnologii inovatoare au potențialul de a stimula creșterea economică, de a crea locuri de muncă și de a reduce dependența de importurile de energie.

Dar fiecare politică în direcția tranziției energetice trebuie adaptată la realitățile și specificitățile fiecărei țări sau regiuni.

România exemplifică perfect provocările și oportunitățile asociate tranziției energetice. Fără includerea gazului natural în tranziția către neutralitate climatică, România nu-și va putea îndeplini obligațiile în domeniul energetic. Este vital ca, în următorii ani, să continuăm să avem capacități de producție pe bază de gaz natural, care să asigure flexibilitatea sistemului nostru energetic. Un exemplu în acest sens este proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din zona românească a Mării Negre și cea mai mare rezervă de gaze exploatată vreodată de țara noastră.

Odată operațional, Neptun Deep ar putea produce între 6 și 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Acest lucru ar reduce semnificativ dependența României de importurile de gaze naturale și ar putea transforma țara într-un exportator net de gaze naturale în regiunea Europei de Sud-Est.

Împreună putem face Europa mai puternică!

Pentru a îmbunătăți competitivitatea economică a Uniunii Europene, este esențial să abordăm provocările majore în domenii precum investițiile în cercetare și dezvoltare, tranziția energetică și reglementările pragmatice. Reducerea decalajului față de celelalte puteri geopolitice în ceea ce privește investițiile în R&D, sprijinirea tranziției către surse de energie regenerabilă și simplificarea reglementărilor administrative sunt pași critici pentru stimularea creșterii economice și a inovării.

Armonizarea pieței unice și adoptarea tehnologiilor avansate vor contribui la consolidarea poziției UE pe scena globală. Doar prin aceste măsuri concertate, Europa poate transforma provocările actuale în oportunități de dezvoltare și prosperitate.

Invit cetățenii să sprijine aceste inițiative prin votul lor la alegerile Europarlamentare din 9 iunie. Împreună putem construi un viitor mai bun pentru România și pentru Europa!

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Partenerii noștri