Live

Video Vreme instabilă în toată țara, în acest weekend. Opt județe, sub alertă cod galben de vânt și ninsori

Data publicării:

Începând de sâmbătă, 21 decembrie, precipitațiile vor afecta majoritatea regiunilor din țară, iar vremea se va răci treptat, transformând ploile în lapoviță și ninsoare, mai ales în sud-estul și centrul țării. Meteorologii au emis și un cod galben de vânt și ninsoare viscolită în sud-estul țării, în timp ce porturile din Constanța au fost închise din cauza vântului puternic. Polițiștii atenționează că se circulă în condiţii de carosabil umed pe principalele autostrăzi și vin cu o serie de recomandări pentru participanții în trafic.

Pe parcursul zilei de astăzi, precipitațiile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi sub formă de ploaie, dar la munte și în zonele mai înalte vor fi și ninsoare și lapoviță.

Meda Andrei, meteorolog ANM, a transmis, printr-o intervenție la Digi24, că „trecător, lapoviță și ninsoare va fi și în vestul, centrul și nordul Moldovei, iar în sud-estul țării, pe parcursul nopții, se va răci, iar ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare”.

Cod galben de vânt și ninsoare în sud-estul țării

Începând cu ora 3:00 și până mâine dimineață, va intra în vigoare un cod galben pentru intensificări de vânt și precipitații, mai ales sub formă de ninsoare viscolită. Acesta va viza jumătatea de est a județelor Ialomița și Călărași, precum și județele Tulcea și Constanța, unde vântul va fi asociat cu transformarea ploilor în lapoviță și ninsoare. Nu este exclus ca în aceste zone să se formeze și polei.

De asemenea, vântul va fi prezent și pe parcursul zilei de astăzi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și în zona Dobrogei.

Duminică, 22 decembrie, în prima parte a zilei, vremea va fi mai liniștită, cu câteva ninsori sau lapoviță în zona Dobrogei, dar acest fenomen va dispărea pe parcursul zilei. Noaptea, ninsorile slabe vor începe să afecteze Banatul și Crișana.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Începând de luni, 23 decembrie, și pe tot parcursul săptămânii viitoare, vor fi mai multe reprize cu precipitații, iar în aproape toate regiunile vor fi zile cu precipitații.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, vor predomina ploile, dar în zonele mai deluroase, cum ar fi vestul Olteniei și centrul Moldovei, vor apărea și perioade de lapoviță și ninsoare.

La munte, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, vor fi mai multe intervale cu ninsoare.

Astfel, săptămâna viitoare va aduce zăpadă în vest, nord și centru, dar în sud și sud-est se vor înregistra mai multe ploi. Cu cât urcăm în altitudine sau spre latitudini nordice, șansele de a întâlni zăpadă vor fi mai mari.

În sudul Moldovei, Muntenia, Dobrogea și estul Olteniei, este puțin probabil să fie zăpadă, dar vor fi perioade de ploaie. Totodată, săptămâna viitoare se vor înregistra intensificări ale vântului în estul și sud-estul țării, în sudul Banatului și pe crestele montane.

În restul țării, vântul va fi resimțit pe intervale mai scurte sau mai lungi.

Ceața densă afectează vizibilitatea în trafic

Centrul Infotrafic avertizează că este ceaţă densă în judeţul Harghita, iar în zona montană a judeţelor Alba şi Gorj ninge uşor. Drumarii intervin în aceste zone. Pe principalele autostrăzi se circulă în condiţii de carosabil umed, nefiind semnalate zone cu aglomeraţie.

„La această oră, este semnalată ceaţă densă, care afectează vizibilitatea în trafic, pe unele artere rutiere din judeţul Harghita, în special pe DN 12, între Miercurea-Ciuc şi Băile Tuşnad”, a transmis, sâmbătă, Centrul Infotrafic.

Sursa citată anunţă că ninge uşor pe DN 67C, în zona montană a judeţelor Alba şi Gorj, însă nu sunt impuse restricţii de trafic. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

Porturi închise din cauza vântului

Din cauza vântului, manevrele navelor maritime şi fluviale sunt suspendate în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud, transmit polițiștii.

„Pe restul drumurilor de la nivel naţional, circulaţia rutieră se desfăşoară preponderent pe un carosabil umed, fără a fi însă semnalate incidente care să impună restricţii de trafic. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Braşov, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, se circulă pe un carosabil umed, în condiţii de ploaie (cu excepţia autostrăzii A2, unde nu sunt semnalate precipitaţii), însă vizibilitatea este bună, iar valorile de trafic sunt normale”, a mai transmis Centrul Infotrafic.

Recomandări pentru șoferi privind siguranța în trafic

Polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru șoferi, cu scopul de a crește gradul de siguranță în trafic. 

  • Recomandăm şoferilor atenţie sporită în efectuarea manevrelor,
  • Folosirea luminilor pentru ceaţă acolo unde este prezent acest fenomen meteo,
  • Rularea cu viteza adaptată condiţiilor de trafic şi de drum,
  • Păstrarea unei distanţe între vehicule care să permită frânarea în condiţii de siguranţă, luând în considerare faptul că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru ultimele zile din 2024

Cum va fi vremea de sărbători. Estimările meteorologilor pentru următoarele patru săptămâni

Ceața afectează traficul aerian: Șapte curse deviate și două anulate pe Aeroportul din Iași

Trafic îngreunat din cauza ceții dense pe drumurile din 12 județe. Care sunt zonele vizate și ce recomandă autoritățile

Partenerii noștri