Vor mai fi episoade de iarnă severă în România? La ce se aşteaptă meteorologii pentru perioada următoare
Elena Mateescu, director general al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat la Digi24 că nu poate fi exclusă posibilitatea ca episoade de vreme severă să se producă în România, indiferent de sezon.
VIDEO: Cupolă de aer polar peste România. Cum va fi vremea
Vremea se schimbă radical
Ierni blânde cu temperaturi ridicate. Meteorologii anunță că nu vom avea zăpadă în toată țara, în perioada sărbătorilor
Cum va fi vremea de sărbători. Meteorologii au făcut deja primele estimări
Vreme frumoasă şi deosebit de caldă, cu temperaturi de până la 27°C în sudul şi estul României. Când și unde va ploua
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Temperaturi sub 0°C în Bucucrești vineri dimineață. Cum va fi vremea în țară
Temperaturi scăzute în întreaga țară. Meteorologii anunță că urmează „cele mai reci zile de până acum, din această toamnă”
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Întrebată dacă ne mai aşteptăm la episoade de iarnă severă în România, Elena Mateescu a răspuns că nu trebuie exclusă nicio posibilitate.
"Aceste estimări săptămânale ne dau aprecieri ale anomaliilor termice sau de precipitaţii faţă de mediile climatologice. Mai ales în sezoanele de tranziţie putem să avem episoade scurte severe, indiferent de sezon, pot fi prelungiri ale sezonului de iarnă în primăvară sau de vară în luni de toamnă. Aşa cum se tot întâmplă", a spus Elena Mateescu.
În legătură cu prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, directorul ANM a explicat că săptămâna actuală va fi caracterizată de temperaturi maxime care vor depăşi 16 – 18 grade Celsius în vest, existând o tendinţă spre deficit a cantităţilor medii săptămânale de precipitaţii.
"Vorbim de săptămâna care începe azi până în 16 martie, condiţii în care e posibil ca în sud şi sud-est să vorbim de un fenomen de secetă puternică şi extremă.
Dacă luăm în considerare scenarii previzibile pentru 2021 – 2050, simulările indică posibilitatea menţinerii acestei tendinţe de creştere a temperaturii medii. Iată, avem luni de iarnă cu decembrie foarte calduros, cu abatare termică pozitivă de 3,1 grade, avem ianuarie, cu 1,4 grade şi februarie deja cu abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius", a explicat directorul ANM.
Vremea pare că a luat-o înainte și, în loc de februarie, s-a oprit în aprilie. Meteorologii anunță o săptămână cu temperaturi mult mai mari decât cele specifice datei calendaristice. În istoria măsurătorilor, recordul lunii februarie a fost înregistrat în 1995, cu 26 de grade Celsius la Medgidia.
La mijlocul săptămânii sunt anunțate ploi, însă vremea va fi mai caldă decât este normal în această perioadă.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News