Cod galben de furtuni în aproape toată țara
Vești proaste pentru cei care vor să-și petreacă sfârșitul de săptămână în aer liber. În weekend, vremea va redeveni instabilă și capricioasă. Furtunile se vor muta de la o regiune la alta, iar meteorologii au emis deja o atenționare în care avertizează că fenomenele vor avea intensitatea unui cod galben.
ACTUALIZARE 13:00 Deja în unele regiuni furtunile își fac simțită prezența. ANM a emis mai multe avertizări de vreme severă imediată, de tip cod galben și chiar cod portocaliu, în zone din județele Harghita, Cluj, Arad, Maramureș. Avertizările nowcasting le puteți urmări aici.
ACTUALIZARE 12:40 Codul galben intră în vigoare sâmbătă la prânz și va fi valabil până luni, 9 iulie, la ora 21:00. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și pe arii restrânse 30 - 40 l/mp.
De sâmbătă după-amiază, de la ora 16:00, fenomenele se vor intensifica. Se instalează furtunile, iar cantități de apă vor fi însemnate.
În zonele deluroase și montane, precum și în Oltenia, Transilvania și local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 25-30 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.
Vestea bună este că, cel puțin în acest moment, codul galben nu pare să vizeze estul țării, litoralul și nici Capitala. Sub cod galben vor fi practic 31 de județe. Asta nu înseamnă că nu vor fi ploi și în aceste zone, dar nu în cantitățile care să justifice emiterea unui cod galben, a explicat la Digi24 meteorologul Simona Căpșună. 70 de litri pe metrul pătrat, cât este indicat în atenționarea meteo că s-ar putea înregistra în unele zone, este echivalentul cantității de ploaie care cade, în medie, în trei săptămâni de luna iulie, or acum această cantitate de apă se va acumula în doar trei zile.
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Un ciclon islandez face ca temperaturile să scadă chiar și cu 15°C
Vineri, vremea se va încălzi deosebit de mult. Termometrele vor indica până la 33 de grade Celsius la umbră, în special în sudul ţării. Aversele de după-amiază vor răcori atmosfera cu precădere în zonele de munte. În rest, vor fi puţine şi rare.
La început de weekend, vremea va deveni instabilă în majoritatea regiunilor. Aversele vor fi abundente şi vor veni însoţite de fenomene electrice şi de intensificări ale vântului. Mai ferit va fi sud-estul ţării, până sâmbătă noapte. Apoi, duminică şi luni, ploile vor prefera regiunile sudice, estice şi centrale, precum şi zonele înalte. Izolat vor fi condiţii de grindină. Temperaturile vor mai scădea puţin şi se vor opri la 29..30 de grade Celsius.
În Bucureşti, probabilitatea de ploi va deveni tot mai mică, vineri. Prin urmare, soarele generos va încălzi atmosfera oraşului până la 32 de grade Celsius. Vântul va adia uşor, iar presiunea aerului va fi în scădere uşoară. Sâmbătă, vremea va deveni treptat instabilă, iar averse cu descărcări electrice vor fi mai ales pe timpul nopţii. Apoi, astfel de fenomene vor strica programul de plimbare ale bucureştenilor duminică şi luni. Temperaturile vor scădea cu 2..3 grade de la o zi la alta.
La munte, ploile se vor înmulţi în perioada următoare. Ele vor apărea iniţial după-amiaza şi seara numai pe alocuri, dar în weekend, vor cuprinde majoritatea masivelor. Apoi, luni, aversele abundente, cu tunete, fulgere şi posibil grindină vor fi prezente mai ales în Carpaţii Meridionali şi Orientali.
Pe litoral, ploile îi vor lăsa în pace pe turişti până sâmbătă noapte când vor apărea în zona nordică. De duminică până luni după-amiază, vremea va fi capricioasă, cu averse frecvente, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Totodată, temperaturile vor mai scădea.
Citiţi şi: Cum a ajuns suspendarea președintelui ultima opțiune a lui Dragnea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News