Live

Prognoza meteo 29 aprilie - 12 mai. Vremea se răcește în toată țara. Zonele unde va ploua

Data actualizării: Data publicării:
Meteorologii ANM anunță ploi în aprope toată țara. FOTO; Shutterstock

Vremea se va răci în următoarele zile în majoritatatea regiunilor ţării, temperaturile maxime coborând spre 13 grade în Transilvania, urmând ca, de săptămâna viitoare, temperaturile să înceapă să crească până la maxime de 22 de grade în Muntenia, potrivit Estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 29 aprilie - 12 mai, publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Foto: Shutterstock

Sunt prognozate şi ploi în următoarele două săptămâni, mai însemnate cantitativ pe 30 aprilie, şi după 4 mai, potrivit Agerpres.

În Banat, în prima zi a intervalului, vremea va fi apropiată de normalul perioadei, cu o medie a temperaturilor maxime de 19 grade, apoi se va răci, astfel încât pe 30 aprilie media va coborî spre 14 grade. În intervalul 1-3 mai, temperatura aerului va creşte spre medii ale maximelor diurne de 21 de grade. Va urma o nouă răcire până pe 6 mai, spre 13...14 grade, în medie, însă până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 21 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 2 nopţi mai reci, când media lor se va situa în jurul a 3 grade, iar ulterior datei de 7 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creş tere treptată, spre medii de 8 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 4-6 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici vor fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Crişana, în prima zi a intervalului, vremea va fi apropiată de normalul perioadei, cu o medie a temperaturilor maxime de 18 grade, apoi se va răci astfel încât pe 30 aprilie şi 1 mai această medie va fi în jurul a 15 grade. În zilele de 2 şi 3 mai, temperatura maximă va avea medii mai ridicate, de 18...20 de grade. Va urma o nouă răcire până pe 5 mai, spre 12 grade, în medie, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 20 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 3 nopţi mai reci, când media lor se va situa în jurul a 3 grade, iar ulterior datei de 7 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere treptată, spre medii de 7 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 4-6 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici vor fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 13 grade, apoi procesul de încălzire va determina, pe datele de 3 şi 4 mai, temperaturi maxime, în medie, de 18 grade. Va urma o nouă răcire în zilele de 5 şi 6 mai, când media maximelor prognozată va fi în jur de 11 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, maximele termice vor reveni treptat la medii ale maximelor termice apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni, în jurul a 20 de grade.

Temperaturile minime, în prima săptămână vor avea mici variaţii în jurul mediei de 5 grade, apoi vor urma 3 nopţi mai reci, când media lor se va situa în jurul a 2 grade, iar după data de 8 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere treptată, spre medii de 5 grade.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi pe 5 şi 6 mai. În celelalte zile vor fi ploi de scurtă durată, în general pe spaţii mici, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Maramureş, în primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 14 grade, apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în data de 3 mai, o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade. Se estimează o nouă răcire până pe 5 mai, spre 12 grade, în medie, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 20 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 6 grade, apoi vor urma 3 nopţi mai reci, când media lor se va situa în jurul a 3 grade, iar ulterior datei de 7 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere treptată, spre medii de 6 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 4-6 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici vor fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Moldova, în primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 15 grade, apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în datele de 3 şi 4 mai, o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade. Se estimează o nouă răcire până pe 6 mai, spre 13 grade, în medie, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 21 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 3 nopţi mai reci, când media lor se va situa în jurul a 5 grade, iar ulterior datei de 8 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere spre medii de 7 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 5-7 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici vor fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Dobrogea, în cursul primelor patru zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 2 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 17 grade. Apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în datele de 3 şi 4 mai, o medie regională a temperaturilor maxime de 19 grade. Până pe 7 mai se estimează o nouă răcire, spre 15 grade, în medie, dar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va reveni la medii ale maximelor termice în jurul a 19 grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 10 grade, apoi vor urma 3 nopţi răcoroase, când media lor se va situa în jurul a 7 grade, iar ulterior datei de 8 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere spre medii de 10 grade, la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care local va ploua, în perioada 4-8 mai. În celelalte zile, pot alterna zilele însorite cu cele în care cad ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Muntenia, vremea se va răci treptat în primele trei zile de prognoză, astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 18 grade. Apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în datele de 3 şi 4 mai, o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a de 21 de grade. Se anticipează o nouă răcire până pe 6 mai, spre 15 grade, în medie, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 22 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 3 nopţi răcoroase, când media lor se va situa în jurul a 5 grade, iar ulterior datei de 8 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere spre medii de 7 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi local mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 5-7 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici, pot fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

În Oltenia, vremea se va răci în primele trei zile de prognoză, astfel încât, pe 30 aprilie şi 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 16 grade. Apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în datele de 3 şi 4 mai, o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 21 de grade. Se anticipează o nouă răcire până pe 6 mai, spre 15 grade, în medie, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 21 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni.

În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 3 nopţi răcoroase, când media lor se va situa în jurul a 5 grade, iar ulterior datei de 8 mai, tendinţa minimelor termice va fi de creştere spre medii de 8 grade.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi local mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil şi în intervalul 4-7 mai. În celelalte zile, pe spaţii mici pot fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariţie după-amiaza şi seara.

La munte, vremea se va răci uşor în primele două zile ale intervalului de referinţă astfel încât pe 1 mai se vor înregistra maxime termice diurne în medie de 6...7 grade, apoi se va încălzi până în data de 4 mai, când sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de până la 10 grade. În intervalul 5-7 mai, temperatura aerului va avea valori diurne mai scăzute, cu o medie regională a maximelor în jurul a 4 grade. Ulterior, această medie va creşte uşor şi treptat până la finalul intervalului de prognoză, când va atinge 10 grade.

Media temperaturilor minime se va situa, în prima săptămână, între 0 şi 2 grade. Cele mai reci nopţi se vor consemna în intervalul 6-8 mai, iar după aceea temperaturile nocturne vor fi în creştere, de la o medie în jur de -2 grade spre 1...2 grade în dimineţile de 11 şi 12 mai.

Local şi temporar aproape zilnic se vor semnala precipitaţii, mixte la altitudini mari şi predominant ploi în rest. În 30 aprilie şi pe 5 mai, acestea vor fi pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

HARTĂ. Avertizare meteo de vânt puternic în jumătate de țară. Care sunt județele vizate

ANM: Cod galben de ceață densă în localități din 16 județe. Care sunt zonele vizate

Prognoza meteo: vin două săptămâni friguroase. Cum va fi vremea până pe 25 noiembrie

Cum va fi vremea de sărbători. Meteorologii au făcut deja primele estimări

Partenerii noștri