Ploaie cu gheață, tunete și fulgere în toiul iernii. Explicația pentru un fenomen meteo neobișnuit
Este o săptămână destul de atipică pentru sezonul rece. Ninsori și viscol în unele zone din țară, ploi și chiar grindină, tunete și fulgere în altele, temperaturi de peste 10 grade Celsius în sud. Simona Căpșună, meteorolog Digi24, explică de ce ne confruntăm cu astfel de fenomene meteorologice.
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Meteorologii anunță vreme caldă
Prima ninsoare în Capitală din acest sezon. Meteorologii anunță cum va fi vremea până la finalul săptămânii viitoare
VIDEO: Cupolă de aer polar peste România. Cum va fi vremea
Vremea se schimbă radical
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
„Sunt complet atipice. Am fost afectați în ultimele zile de partea sudică a ciclonului Sabine/Ciara, care a adus precipitații și vânt, mai ales în nord-vest și centru. Această parte sudică a frontului a întâlnit un aer cald în zona țării noastre. Săptămâna trecută a fost viscol și ger, după care vremea s-a încălzit. Și atunci am avut parte de astfel de manifestări convective. Norii, cu precipitațiile asociate, s-au dezvoltat foarte mult în altitudine, cum se întâmplă de obicei în sezonul cald.
Și la începutul iernii există astfel de cazuri în care norul respectiv să aducă un anumit tip de precipitații, în funcție de temperaturile din zona respectivă, dar, fiind atât de dezvoltat pe verticală, să fie și frecare între particulele din nori și să apară tunete și fulgere în timp ce ninge sau cade grindină sau ploaie înghețată”, a explicat Simona Căpșună.
„Ieri, în partea de vest, sud-vest a țării, chiar și în nord, am avut astfel de manifestări neobișnuite pe care le întâlnim de obicei la începutul sau la finalul iernii, dar nu în mijlocul sezonului, când ar trebui să fie mult mai frig”, a adăugat ea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News