Live

Meteo. Val de căldură în România. Indicele de confort termic va atinge o valoare critică în weekend

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: shutterstock

Vremea din România s-a liniştit în aproape toată ţara, iar căldura cuprinde toate zonele. Asta nu pentru mult timp deoarece de marți vor reveni condițiile de averse.

În cursul zilei de sâmbătă, vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor. Temperaturile vor ajunge la 34 de grade Celsius în zonele de câmpie. Şi umezeala aerului este încă foarte ridicată, aşa că atmosfera va fi greu de suportat în special în vest, nord-vest şi, izolat, în sud şi sud-est. Ploi trecătoare vor apărea spre seară pe suprafeţe mici la munte.

Modificări ale aspectului vremii vor interveni la începutul săptămânii viitoare.

Atunci, aversele abundente, cu descărcări electrice şi vijelii se vor înmulţi. Luni acestea vor afecta nordul, nord-estul şi centrul ţării, precum şi zonele montane şi submontane, iar marţi, vor mai apărea pe suprafeţe restrânse în sud şi sud-est. Temperaturile nu vor fi afectate de ploile trecătoare şi se vor menţine ridicate, până la pragul caniculei în zonele de câmpie.

Aer irespirabil va fi sâmbătă după-amiază şi în Bucureşti, unde termometrele vor indica 31..32 de grade Celsius. Vremea va fi însorită, iar presiunea aerului se va menţine mai mică faţă de cea confortabilă.

În Capitală, indicele temperatură-umezeală va trece de pragul critic de 80 de unităţi până la începutul săptămânii, ceea ce va duce la un disconfort termic.  Maximele se vor situa în jur de 33 de grade Celsius. Marţi, vor reveni condiţiile de averse şi descărcări electrice, iar temperaturile vor mai pierde două..trei grade.

Medicii atrag atenția că aceste oscilațiile de temperatură pot crea probleme respiratorii și digestive mai ales în rândul vârstinicilor și al copiilor. Cele mai frecvente afecțiuni în această perioadă sunt rinosinuzitele, astmul bronșic.

„O altă problemă cu care ne confruntăm este un sindrom neuroasteniform, pacienții vin la cabinet obosiți, cu dureri de cap, amețiți, iar copiii, gravidele și persoanele cu vârste înaintate au avut de suferit. S-au confruntat cu dificultăți respiratorii, cu accentuarea problemelor cardiace”, explică Valeria Herdea, medic de familie, la Digi24.

Când organismul e solicitat prin schimbările temperaturilor trebuie să ne hidratăm, să fie monitorizați cardiacii și pacienții cu probleme pulmonare. Cei care pleaca în concediu  să protejeze foarte bine copii,  să nu fie expuși în perioadele de caldură maximă, avertizează medicul.

„În această vară nu vom atinge valori de 40 de grade, ca în vara anului trecut”, explică Ion Marinică, meteorolog.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Estimările meteorologilor pentru următoarele patru săptămâni. Când vor crește din nou temperaturile

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

Rata de încălzire a oceanelor s-a dublat în ultimii 20 de ani

Temperaturile au scăzut cu 15-20 de grade Celsius în vestul țării. Cum ne afectează sănătatea schimbarea bruscă a vremii

Partenerii noștri