"Globul care se încălzeşte", fenomenul care va da peste cap toate prognozele din România, în această iarnă
Iarna aceasta va fi una grea, anunță meteorologii. Este foarte posibil să ningă până în luna aprilie. Informațiile îngrijorătoare vin în contextul verii prelungite.
Alertă de vreme geroasă și viscol. Va ninge, inclusiv în Capitală
Vremea: urmează trei zile cu ploi și ninsori în toată țara
Ger, lapoviță și ninsori în București. Cum va fi vremea în restul țării
Ploi, ceață și temperaturi de până la 17°C la final de ianuarie. Cum va fi vremea la început de februarie
Val de aer cald la sfârșitul lui ianuarie. Prognoza ANM
Cum a evoluat vremea între 2024 și 2025: De la ninsoare la căldură record în ianuarie
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că în condiţiile încălzirii globale, iernile se schimbă şi în România: „Vom avea temperaturi mai mari iarna, dar vor fi şi temepraturi mult mai severe decât înainte, este o reconfigurare a transferului de energie între componentele sistemului, un transport de energie mai mare în sistem, deci şi manifestările caracteristice pentru locul şi timpul de an sunt mai severe, mai energetice”.
Climatologul a atras atenţia şi asupra temperaturilor din această lună noiembrie, „ieşită total din scările climatice urmărite în arhive”: „Avem temperaturi cu 10 – 12 grade mai mari decât normalul şi azi vor fi temperaturi mult mai mari, mai ales în centru şi nord vest avem aceste mari depăşiri. Se întâmplă ceva în sistemul climatic. Toamna e un anotimp de tranziţie, normal, fluctuaţiile sunt mai mari în timpul toamnei, ca şi în timpul primăverii. Atunci poţi avea fluctuaţii, dar amplitudinea este foarte mare, asta poate fi pus în legătură cu schinbarea climei.
Per total, avem un glob care se încălzeşte. Până la jumătatea lunii decembrie nu pare să avem o trecere foarte bruscă spre iarnă, sunt temperaturi peste normalul perioadei. Din decembrie, a doua parte ar putea avea manifestări obişnuite iernii, sunt foarte importante aceste prognoze pe intervale mai scurte, şi cele nowcasting, cu anticipare imediată.
E foarte posibil să avem fenomene extreme”, a explicat Roxana Bojariu.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News