Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de meteorologi. Avertizare de inundații în trei județe
Ciclonul care a măturat Europa își face simțită prezența și în România. Este alertă de furtuni, vijelii și grindină la această oră în nouă județe din vestul țării. Codul galben de vreme rea a fost extins pentru jumătate de țară și rămâne în vigoare până joi la ora 10. Hidrologii au emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează în următoarele ore râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor.
ACTUALIZARE 10.00 Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi însemnate și instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Avertizarea e lavabilă până joi la ora 10.00.
În Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.
Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.
Prognoza meteo pentru București: Ploi și maxime termice de 24 de grade
Meteorologii au emis și o prognoză specială pentru București, valabilă până joi la ora 10.00.
Vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse (10...15 l/mp) și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul averselor.
Temperatura maximă va fi în jur de 24 de grade, iar cea minimă de 12...14 grade.
Știrea inițială
Aglomeraţie la intrarea în Capitală
Centrul Infotrafic anunţă că, miercuri dimineaţă, este aglomeraţie la intrarea în Capitală.
”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, nu sunt înregistrate evenimente rutiere care să determine restricţii de circulaţie pe autostrăzi sau drumurile naţionale. Pe autostrada A 1 Bucureşti-Piteşti, traficul se desfăşoară pe un carosabil umed, în condiţii de ploaie pe tronsonul kilometric 70-120 şi aglomeraţie la intrarea în Capitală, pe A 2 Bucureşti-Constanţa se circulă în condiţii de ceaţă densă între kilometrii 105-160, cu vizibilitate sub 50 metri, iar pe A 3 Bucureşti-Braşov şi DN 1 Ploieşti-Braşov, circulaţia rutieră se desfăşoară pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic normale”, a transmis, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Avertizări de averse în judeţul Giurgiu. Cod galben de ceaţă în alte trei judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare nowcasting Cod galben de averse şi descărcări electrice, valabilă pe raza judeţului Giurgiu, precum şi atenţionări de ceaţă, ce vizează alte trei judeţe.
Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15-20 l/mp şi intensificări ale vântului în judeţul Giurgiu (în: Giurgiu, Comana, Mihăileşti, Adunaţii-Copăceni, Călugăreni, Ghimpaţi, Băneasa, Frăteşti, Izvoarele, Prundu, Buturugeni, Oinacu, Letca Nouă, Singureni, Răsuceni, Vedea, Stăneşti, Daia, Putineiu, Găujani, Malu, Gostinari, Slobozia, Mihai Bravu, Gostinu, Iepureşti, Schitu, Gogoşari, Bulbucata şi Stoeneşti),
Pe de altă parte, în orele următoare, pe raza judeţelor Galaţi, Constanţa şi Tulcea, local, va fi ceaţă, fenomen care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor, în orele următoare
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează în următoarele ore râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor.
Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos, Tauz (afluent al râului Crişul Negru) - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, şi Beliu (afluent al râului Crişul Negru) - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.
Hidrologii estimează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare şi pe unele râuri mici din bazinul superior al Crişului Alb - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ - amonte confluenţă cu râul Hodiş, Beliu (afluent al râului Crişul Negru).
Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională "Apele Române", Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Arad şi Bihor.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News