Vreme severă în România. Traficul pe toate căile a fost afectat. A2, redeschisă duminică seară
Capitala şi mai multe judeţe s-au aflat duminică după amiază sub avertizare cod portocaliu de polei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că a închis circulaţia pe Autostrada Soarelui între Bucureşti şi Feteşti, pe ambele sensuri de mers, şi pe unele tronsoane de pe patru drumuri naţionale din cauza fenomenului de ploaie îngheţată. În ultimele ore, s-au produs mai multe accidente rutiere. De asemenea, cel puţin 12 curse aeriane au fost anulate sau amânate pe Aeroportul Henri Coandă, în timp ce mai multe trenuri au acumulat întârzieri de până la 400 de minute, în Gara de Nord. În nordul țării, încă de aseară a începu să ningă abundent.
Actualizare 23:00. Autostrada A2 a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule pe pe A2 între București și Fetești. Circulația se va desfășura controlat sub supravegherea Poliției Rutiere și a reprezentanților CNAIR.
„Măsura închiderii acestui sector a fost luată din cauza fenomenului meteo de ploaie înghețată care generează apariția spontană a poleiului pe următoarele sectoare de drumuri naționale: Fenomenul meteo de ploaie înghețată este foarte periculos, instalându-se și afectând puternic siguranța circulației rutiere.
Precizăm că reprezentanții CNAIR S.A. acționează în permanență în toate zonele afectate, pentru a asigura desfășurarea traficului rutier în condiții de siguranță.
Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Șituația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR”, arată CNAIR într-un comunicat de presă.
Actualizare 19:25. Avioanele au reînceput să decoleze de pe aeroportul Henri Coandă în jurul orei 14.50, după ce mai multe curse aeriene au fost amânate din cauza fenomenului meteorologic de ploaie îngheţată, au transmis reprezentanţi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). „Decolările au fost reluate începând cu ora 14.50. Avioanele care aterizează în prezent nu vor mai decola cu întârziere”, au explicat reprezentanţi ai CNAB.
Actualizare 18:30. Două judeţe, Ialomiţa şi Călăraşi, rămân sub cod portocaliu de polei până la ora 19.00, în timp ce judeţele Constanţa şi Tulcea se află sub avertizare cod portocaliu până la ora 20.30. Şi judeţul Sălaj se află sub avertizare cod galben până la ora 19.00, în timp ce avertizarea pentru Capitală şi pentru opt judeţe a fost ridicată.
Meteorologii anunță că vor avea loc depuneri semnificative de polei mai ales pe conductori, arbori si obiecte din apropierea solului. Județele afectate sunt Ialomița, Constanța, Tulcea, Prahova, Argeș, Giurgiu, Brăila, Dâmbovița, Teleorman, Buzău, Ilfov, Călărași și Ilfov.
Actualizare 17:40. Situaţia este ok la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, după ce timp de aproape trei ore ploaia îngheţată a împiedicat decolarea avioanelor, fiind afectaţi aproximativ 2.000 de pasageri, a declarat duminică directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache.
Potrivit acestuia, au fost anulate doar patru zboruri ale unei companii low-cost, restul urmând să fie operate cu întârzieri. În intervalul 12:00-14:45, nu au putut decola 20 de aeronave pentru că s-a format o glazură de gheaţă pe avioane, iar lichidul degivrant nu face faţă acestor fenomene, a explicat Valentin Iordache. Acesta a apreciat că în total sunt din cauza întârzierilor aproximativ 2.000 de pasageri.
Zboruri cu întârzieri pe Aeroportul Otopeni - 2000 de pasageri afectați
Fenomenul meteorologic de ploaie îngheţată împiedică în prezent decolarea avioanelor de pe Aeroportul Henri Coandă şi nu se ştie cât va dura această situaţie, au declarat reprezentanţi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
„În prezent, nu se decolează. S-a dat cu material degivrant, suprafaţa de mişcare a aeroportului şi căile de acces sunt funcţionale. Nu se ştie cât va dura această situaţie”, au explicat reprezentanţii CNAB.
Deciziile referitoare la decolare aparţin piloţilor, potrivit CNAB.
Astfel, au fost anulate două curse Wizz Air care trebuia să decoleze spre Londra (la ora 11.30) şi Bari (la ora 12.20).
Au fost amânate o cursă Tarom care trebuia să decoleze spre Iaşi la ora 10.20, o cursă Aeroflot, care trebuia să decoleze spre Moscova la ora 12.30, o cursă Ryanair care ar fi trebuit să decoleze spre Timişoara la ora 12.30 şi o cursă Blue Air care ar fi trebuit să decoleze spre Oradea la 12.30. Totodată, au mai fost amânate şi o cursă Lufthansa, care ar fi trebuit să decoleze spre Munchen la 13.00, o cursă KLM care ar fi trebuit să plece spre Amsterdam la ora 13.50, o cursă Air France, care trebuia să decoleze spre Paris la ora 14.50, o cursă LOT, care trebuia să plece spre Varşovia la ora 14.55.
CNAIR a închis circulaţia pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Feteşti, şi pe patru drumuri naţionale
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că începând cu ora 16.00 a închis circulaţia pe Autostrada Soarelui între Bucureşti şi Feteşti, pe ambele sensuri de mers, din cauza fenomenului meteo de ploaie îngheţată care generează apariţia spontană a poleiului.
Totodată, începând cu ora 15.00, circulaţia a fost închisă pe Drumul Naţional 21 (DN 21) Brăila – Drajna (km 1 – km 105), pe DN 21 A Bărăganu (judeţul Constanţa) – Ţăndărei (judeţul Ialomiţa) (km 0 – km 23), DN 22B Brăila – Galaţi (km 2 – km 11) şi pe DN 2B Vizireni (judeţul Buzău) – Şendreni (judeţul Galaţi) (km 30 – km 125).
”Fenomenul meteo de ploaie îngheţată este foarte periculos, instalându-se şi afectând puternic siguranţa circulaţiei rutiere. Astfel, în funcţie de severitatea fenomenelor meteorologice, există posibilitatea închiderii unor sectoare de drumuri naţionale şi autostrăzi în zonele afectate”, menţionează CNAIR
Citiți și
Blocaj pe linia tramvaiului 41. Zeci de tramvaie au fost oprite
Fenomenul meteo periculos apărut duminică în Capitală. Ce este „freezing rain”
FOTO. Tren de marfă deraiat la Constanţa
35 de turiști blocați în Munții Gurghiului au fost salvați de salvamontiști
Traficul feroviar, afectat
Mai multe trenuri înregistrează duminică după-amiază întârzieri în Gara de Nord din Capitală, unele şi de câteva ore, potrivit informaţiilor afişate pe site-ul companiei de stat CFR Călători.
Astfel, trenul InterRegio (IR) 347, care vine de la Viena, înregistra o întârziere de 400 de minute la ora 15.25. Totodată, trenul IR 473, care soseşte din Budapesta, înregistra o întârziere de 325 de minute la ora 15.25. Alte trenuri IR aveau întârzieri cuprinse între 10 şi 50 minute.
Cât mai durează vremea rea
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de precipitaţii, diferită de codul portocaliu de polei, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, polei, vreme deosebit de rece, valabilă în intervalul 19 martie, ora 06:00 - 20 martie, ora 21:00, la nivelul întregii ţări.
Potrivit meteorologilor, temporar vor fi precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în extindere treptată dinspre sud-vest. În jumătatea de sud a ţării şi la munte acestea vor fi în general moderate cantitativ. Se va semnala polei sau gheţuş, în special în sudul teritoriului, iar vântul va avea unele intensificări. Vremea se va menţine deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice.
Sursa: Digi24, News.ro, Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News