Live

Studiu REGINA MARIA: Mai puțin de jumătate dintre cei trecuți prin infecția SARS-CoV-2 mai au anticorpi la 180 de zile de la vindecare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Regina Maria

Studiul REGINA MARIA, lansat anul trecut, a finalizat faza a II-a, cea care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii. Rezultatele arată că:

  • 53% dintre participanți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la trecerea prin boală
  • 44% dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii
  • 17% dintre cei care s-au testat RT-PCR după depășirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic
  • În ciuda eventualei persistențe a unor teste RT-PCR pozitive după vindecare, studiile atestă faptul că pacienții nu mai sunt contagioși după cele 14 zile

București, 19 aprilie 2021. Evoluția imprevizibilă a pandemiei SARS-CoV-2, caracterizată prin valuri succesive și mutații diferite ale virusului, subliniază nevoia studiului aprofundat al răspunsului imun al organismului. Cât timp ne putem considera natural protejați după infecția SARS-CoV-2? Care sunt efectele post COVID-19? Mai trebuie să ne vaccinăm după ce am trecut deja prin boală? La toate aceste întrebări și nu numai încearcă să răspundă studiul REGINA MARIA referitor la imunitatea căpătată în mod natural de pacienții vindecați.

Studiul, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

„Testul serologic implicat folosește chemiluminiscența cu microparticule pentru a detecta prezența anticorpilor de tip IgG specifici infecției cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsidă. Acești anticorpi sunt produși după faza acută a infecției.”, explică Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Cât de protejați mai suntem în mod natural la 6 luni după infecție?

Un studiu1) derulat în SUA pe parcursul anului trecut releva existența unor cazuri recurent pozitive COVID-19. În ciuda rarității acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la 3 luni de la prima testare RT-PCR.

Studiul REGINA MARIA arată că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul REGINA MARIA a remarcat faptul că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiul REGINA MARIA au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry2) lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internațional3) 4) confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție de a fi monitorizați post COVID”, explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.Dinamica anticorpilor este de asemenea în continuare în studiu, așadar cea mai bună metodă de protecție suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viață precaut”, completează Nirvana Georgescu.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

În toiul dezbaterilor aprinse de anul trecut, alimentate de națiuni și lideri adepți deopotrivă, Dr. Michael Ryan, Directorul Executiv al Programelor de Urgență în Sănătate OMS, s-a văzut nevoit să avertizeze jurnaliștii5): „Nu suntem deloc aproape de nivelurile de imunitate necesare pentru a opri transmiterea acestei boli. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem face acum pentru a suprima transmiterea și nu să trăim cu speranța unei imunități de grup care ne va salva”.  Între timp, datele îi confirmă afirmația: diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare7), derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare6) demarat de REGINA MARIA, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. Daniela Michlmayr, cercetător în Departamentul de Bacterii, Paraziți și Fungi al Institutului Staten Serums din Copenhaga și unul dintre coordonatorii studiului danez, subliniază că „rezultatele studiului întăresc nevoia de a vaccina persoanele care au suferit deja de COVID-19, mai ales persoanele peste 65 de ani, întrucât nu ne putem baza pe imunitatea dobândită natural”.

Activitatea de cercetare REGINA MARIA continuă susținut, coordonat cu studiile științifice internaționale, pentru a contribui la clarificarea gradului de imunizare al românilor și pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor de vaccinare. Dinamica răspunsului imun al populațiilor va continua să fie interes major pentru întreaga comunitate medicală până când se va putea trage concluzia încheierii pandemiei, așteptată de toată lumea.

Referințe:

1)https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7008a3.htm?s_cid=mm7008a3_w

2)https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(21)00084-5/fulltext

3)https://clinicaltrials.ucsf.edu/trial/NCT04362150

4)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32656-8/fulltext

5)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31924-3/fulltext

6)https://www.reginamaria.ro/stiri/femeile-dezvolta-un-titru-mai-mare-de-anticorpi-impotriva-sars-cov-2-decat-barbatii

7)https://www.webmd.com/lung/news/20210318/covid-reinfections-rare-but-riskiest-after-65

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 13 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 640.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit peste 130 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 30 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul celor peste 310 clinici partenere. Compania reunește aproape 7.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 4.5 milioane de pacienți.

În timpul pandemiei COVID-19, REGINA MARIA a implicat în testare 8 laboratoare de biologie moleculară din Rețea, atingând o capacitate de prelucrare de peste 3800 teste RT-PCR/zi și procesând până acum peste 500.000 de teste la nivel național.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Donald Trump nu scapă de condamnare în cazul Stormy Daniels, apelul său a fost respins. Cum explică judecătorul decizia

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Partenerii noștri