Live

Un medalion cu mucegai original care a dus la descoperirea penicilinei este scos la licitație. Cum a fost descoperit antibioticul

Data publicării:
Alexander Fleming a creat medalionul ca un cadou pentru nepoata sa. Sursa foto: captură video X

Un medalion care conține o parte din mucegaiul original implicat în descoperirea penicilinei va fi scos la licitație la sfârșitul acestei luni. Medalionul a fost creat și inscripționat de bacteriologul scoțian Alexander Fleming în cursul uneia „dintre cele mai esențiale descoperiri din istoria medicală”, informează CNN.

Medalionul a fost creat și inscripționat de bacteriologul scoțian Alexander Fleming în cursul uneia „dintre cele mai esențiale descoperiri din istoria medicală”, a transmis casa de licitații Bonhams într-un comunicat publicat miercuri.

Cum a fost descoperit primul antibiotic din lume

Omul de știință „a dat peste primul antibiotic din lume după ce a lăsat accidental un teanc de culturi de stafilococ lângă o fereastră deschisă, în timp ce se afla în vacanță în 1928”, se arată în declarație.

Culturile au fost contaminate de un mucegai din aer și înainte de a le arunca, el a observat că mucegaiul a împiedicat creșterea normală a stafilococului”, se mai spune în comunicat.

Fleming a creat medalionul ca un cadou pentru nepoata sa și l-a inscripționat cu mesajul: „Mucegaiul care a făcut penicilină / Alexander Fleming”.

Medalionul conține un exemplar din matrița originală de penicilină pe hârtie absorbantă, montată într-un disc de sticlă cu o margine de plastic neagră cu diametrul de 53 de milimetri, conform listei de licitație.

Se așteaptă să se vândă cu 30.000-50.000 USD la o licitație online care se desfășoară între 13 și 23 octombrie.

Fleming a oferit cadou o serie de medalioane similare unor personalități publice precum Papa Pius al XII-lea, Regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip, Marlene Dietrich, Winston Churchill și Theodore Roosevelt.

Aceste medalioane cu mucegai, relicve ale contribuției lui Fleming la umanitate, unul dintre cele mai importante progrese ale secolului al XX-lea, sunt rare în colecțiile private”, se arată în lista de licitație.

Avertismentul lui Fleming cu privire la rezistența la antibiotice

Fleming s-a luptat inițial să identifice tulpina exactă a ciupercii care a creat cercul fără bacterii din vasul său Petri și, de-a lungul anilor, mai multe specii de Penicillium au fost identificate ca producătoare de penicilină.

În anii 1930 și 1940, oamenii de știință din Regatul Unit și Statele Unite au evaluat multe tulpini diferite pentru a vedea dacă vreuna ar putea fi utilizată pentru a produce în masă penicilină, iar medicamentul a salvat mii de soldați și civili răniți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Penicilina a schimbat cursul medicinei moderne, antibioticele fiind cheie pentru declinul multor boli de-a lungul secolului al XX-lea.

Acum eficacitatea acestora este amenințată de rezistența la antibiotice.

În timpul vieții sale, Fleming și-a dat seama că descoperirea sa ar putea fi pusă în pericol de rezistența la antibiotice și a avertizat despre pericole în prelegerea sa Nobel din 1945.

Ar putea veni vremea când penicilina va putea fi cumpărată de oricine din magazine”, a spus el. „Atunci există pericolul ca omul ignorant să se poată subdoza cu ușurință și, prin expunerea microbilor săi la cantități neletale de medicament, să îl facă rezistent.”

Se preconizează că rezistența la medicamente va duce la 10 milioane de decese pe an până în 2050, deoarece bacteriile depășesc capacitățile celor mai sofisticate medicamente ale noastre.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat a primit rest la restaurant o monedă foarte rară. Acum a vândut-o la licitație cu 2.000 de euro

Un colier purtat la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, scos la licitație. Istoria controversată a diamantelor folosite

Cea mai valoroasă colecție de monede din lume va fi scoasă la licitație, după ce a fost ținută ascunsă 100 de ani

O ediție specială despre tragedia Titanic a fost descoperită într-un dulap, după 112 ani

Partenerii noștri