Live

Bijuterie a naturii: Cum arată „Laguna Albastră” din Bihor. „De fiecare dată când venim aici, observăm o altă culoare a apei”

Data actualizării: Data publicării:
Un lac format într-o fostă carieră de cărbune din Bihor atrage turiștii ca un magnet.

Un lac format într-o fostă carieră de cărbune din Bihor atrage turiștii ca un magnet. I se spune „Laguna Albastră” și seamănă aproape perfect cu o locație a paradisului grecesc. Din păcate, zona nu este exploatată turistic și nici nu va fi prea curând, pentru că primăria nu reușește să ajungă la o înțelegere cu localnicii care sunt proprietarii terenurilor din zonă.

Drumul până la lacul din fosta carieră de lignit din Bihor este o aventură. Cel mai simplu se poate ajunge aici cu mașini de teren. Efortul merită. O singură privire asupra lacului și vei fi fermecat de frumusețea „Lagunei Albastre”.

Lacul din fosta carieră de lignit ar putea în câțiva ani să devină o atracție turistică pentru comuna Popești, faima i se trage de la culoarea turcoaz, de unde și denumirea „Laguna Albastră”, așa cum este cunoscut printre localnici și turiști.

Tom este un olandez care de mai bine de două decenii și-a cumpărat proprietăți în zonă. S-a îndrăgostit de Popești și are și o explicație pentru culoarea specială a lacului. Crede că zona are un potențial turistic uriaș.

Tom - olandez stabilit în România: Nisipiul lucios este alb, cu culoarea de sus a cerului, dacă nu sunt nori este albastru. Așa este și în Grecia. Turismul, eu gândesc că este o mare posibilitate. Dar nu cu căsuțe, orașe și așa, ci cu rulotele. Pentru natură, stau în natură, nu faceți casă lângă altă casă.

Localnicii spun că lacul s-a format după ce fosta mină de lignit a fost închisă în anii 2000. Apa își schimbă culoarea în funcție de vreme.

Cosmin Patca, lector universitar: De fiecare dată când venim aici, observăm o altă culoare a apei. Atunci când lacul acesta s-a format, a fost așa ca o rană în mijlocul naturii. Dar acum, existând aici, practic ar exista o posibilitate de dezvoltare în viitor și ar fi important să vedem ce putem face mai departe.

Autoritățile locale spun că orice planuri de dezvoltare turistică se lovesc de refuzul localnicilor de a ceda pământul din jurul carierei.

Lucian Crișan, viceprimar Popești: Una dintre problemele care este cu Laguna Albastră, nu este în proprietarea primăriei. Am purtat negocieri cu persoane, de fapt cu persoanele care sunt și cu proprietarii acestora. Tot am sperat că vom ajunge la o înțelegere. Ne-am bucura foarte mult să putem valorifica locul acesta datorită faptului că putem avea un potențial economic crescut din punctul meu de vedere.

Lacul are o adâncime chiar și de 50 de metri în unele locuri, așa că autoritățile nu recomandă turiștilor să se răcorească în „Laguna Albastră”, ci doar să-i admire frumusețea.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incendiu la o fabrică de sicrie din județul Bihor. Intervenție de peste 8 ore a pompierilor

Val de procese după recalcularea pensiilor. Oamenii reclamă calcule greșite: „Din 43 de ani s-au scăzut 25 și le-a dat 13, deși ies 18”

Țepe cu comenzi de mâncare. Cum au reușit trei adolescenți din Bihor să înșele 30 de livratori cu peste 18.000 de lei

Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună

Partenerii noștri