Live

„Efectul Taylor Swift”. Concertele artistei americane duc la creșterea inflației în țările unde cântă

Data publicării:
Taylor Swift. Foto: Profimedia

Concertele artistei americane Taylor Swift ar putea determina creșterea inflației. Este concluzia la care au ajuns analiștii după ultimele spectacole ale artistei, din Suedia. Experții spun că „The Eras Tour” reprezintă o sursă de creștere rapidă a prețurilor, cauzată de cheltuielile pe care fanii le fac cu mâncarea, biletele și cazările.

Analiștii au atribuit o creștere surprinzătoare a inflației în Suedia după cele trei concerte din Stockholm ale artistei, care au dus la creșterea prețurilor la hoteluri și la alte servicii din oraș.

„Concertele lui Swift, împreună cu alte evenimente de mare profil, cum ar fi Jocurile Olimpice și Campionatul de Fotbal Euro 2024, vor stimula inflația în sectorul serviciilor în această vară”, explică Krishna Guha, vicepreședintele companiei de consultanță în investiții Evercore ISI, potrivit Axios.

Prețurile la hoteluri au crescut cu aproape 9% luna trecută. Și costurile pentru evenimentele cu muzică live au crescut cu peste 20% în perioada martie - iunie a.c., cu mult peste câștigul mediu de 5% în trei luni între 2018 și 2023. Experții cred că acesta este „efectul Swift”. Totuși, datele coincid cu mai multe concerte din Marea Britanie care au avut loc luna trecută. 

„Efectul Swift” ar putea crește prețurile temporar

Turul artistei pop are loc în perioada în care factorii de decizie din Marea Britanie și din zona euro încearcă să evalueze dacă prețurile au scăzut suficient de mult pentru a putea reduce și ratele dobânzilor.

„Acest lucru va face mai greu de citit puterea subiacentă a inflației”, spune Guha pentru Axios. „Întrebarea este dacă factorii de decizie vor fi suficient de încrezători în previziunile lor pentru ca dezinflația continuă să analizeze acest lucru”. 

„Suntem la un moment de cotitură acum, deoarece Banca Angliei urmărește prima reducere a ratei dobânzilor. Toate datele contează”, explică Lucas Krishan, specialist în strategie macroeconomică. 

Performanțele lui Taylor Swift de luna viitoare de la Londra ar putea avea un impact mai mare, deoarece ar putea avea loc într-o posibilă zi de indexare, când sunt colectate cotațiile de preț privind inflația. Astfel, prețurile mai mari ale hotelurilor ar putea adăuga temporar până la 0,3% la inflația serviciilor, a estimat Krishan. 

Turul artistei de anul acesta nu este însă o excepție. În Statele Unite, cererea puternică pentru concertele lui Taylor Swift și Beyoncé de anul trecut a arătat cum consumatorii au dorința de a face cheltuieli, în ciuda ratelor mai mari. 

Un boom turistic în țările europene, cum ar fi Portugalia, Italia și Grecia, alimentează deja creșterea inflației serviciilor în aceste țări.

În aceste condiții, bancherii din Europa, care obsevă o inflație surprinzător de mare a serviciilor vara aceasta, ar putea rămâne reticenți cu reducerea ratelor.

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mama lui Taylor Swift a "negociat" escorta poliției pentru fiica sa, cu ocazia unui concert la Londra. "Altfel, anulez"

Taylor Swift a devenit cel mai bogat artist din lume. Ce avere are cânțăreața

Ministrul Finanțelor vine cu detalii despre bugetul pentru 2025. Ce spune Marcel Boloș despre indexarea pensiilor de la 1 ianuarie

Semnal de alarmă privind „derapajele” fiscale din anii electorali în România. Economist BNR: „Așa ceva nu se întâmplă nicăieri”

Partenerii noștri