Live

Ceai sau cafea? Factorul care determină alegerea

Data publicării:

Ce anume determină preferinţa noastră pentru ceai sau cafea? Gusturile sunt determinate parţial ''genetic'', potrivit unui studiu australian publicat în revista ştiinţifică Nature, relatează Agerpres.

Foto: Guliver/GettyImages

„Studiul a fost realizat pe un eşantion foarte mare”, pentru a demonstra că „percepţia gustului amărui influenţează preferinţa pentru ceai sau cafea”, a precizat Daniel Liang-Dar Hwang, de la Universitatea Brisbane, coautor al studiului.

Potrivit acestuia, persoanele care prezintă cea mai mare sensibilitate la gustul amar al cafelei sunt, în mod paradoxal, cei care o consumă cel mai mult.

Acest fapt „sugerează că băutorii de cafea dezvoltă un gust sau o capacitate de a detecta cafeina”, a precizat profesorul de medicină preventivă Marilyn Cornelis, coautorul studiului.

„Genetica determină într-o mai mare măsură percepţia gustului amar decât percepţia dulcelui”, explică Dianel Liang-Dar Hwang.

Percepţia gusturilor este, în aceeaşi măsură, influenţată de comportamentele noastre. „Chiar dacă, în mod natural, oamenilor nu le place gustul amar, putem învăţa să apreciem alimentele amărui”, a explicat cercetătorul.

„Băutorii de cafea fiind, în general, mai sensibili la amărui decât băutorii de ceai au o probabilitate mai mare de a aprecia gustul amar al altor alimente, precum legumele verzi”, spune cercetătorul.

Studiul, bazat pe datele genetice ale circa 438.000 de britanici, nu poate fi „generalizat la alte ţări şi culturi”, potrivit autorilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

De ce nu e bine să bei cafea imediat cum te trezești dimineața. Ce spun medicii despre consumul de cafea pe stomacul gol

Avertisment de la experți. Consumul a mai mult de 4 cești de cafea pe zi crește riscul de accident vascular cerebral

Prețul cafelei ar putea crește cu peste 10% în toamna aceasta. Cum schimbă scumpirea cafelei obiceiurilor românilor

Partenerii noștri