Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru când bem cafea? Descoperiri importante după cele mai recente studii
Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, sugerează studiile recente.
Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor cu cofeină, fără calorii, în scopul de a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, cu toate că sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție, au concluzionat cercetătorii, potrivit The Guardian.
Dr. Katarina Kos, specialist în diabet și obezitate și lector la Universitatea din Exeter, a spus că cercetarea a arătat potențiale beneficii pentru sănătate la persoanele cu niveluri ridicate de cofeină în sânge, dar, spune ea, asta nu înseamnă neapărat că oamenilor ar trebui să li se recomande să consume mai multă cafea.
Ea a mai precizat că orice băutură cu cofeină care conține zahăr și grăsimi ar anula efectele pozitive.
Cercetătorii au precizat că studiul lor s-a bazat pe cercetările publicate anterior, care sugerau că băutul de 3-5 căni de cafea pe zi, care conțin o medie de 70-150 mg de cofeină, a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Însă pentru că au fost studii observaționale, a fost dificil să se stabilească dacă efectele se datorau cofeinei sau altor compuși, spun cercetătorii.
Acest ultim studiu a folosit o tehnică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care stabilește cauza și efectul prin dovezi genetice.
Astfel, cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Cofeina stimulează metabolismul, crește arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare, lucru deja știut.
Cercetarea s-a bazat pe aproape 10.000 de persoane, cele mai multe din Europa și, din acest motv, relevanța studiului este parțială.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News