Live

Femeia care l-a apărat pe „El Chapo” își folosește faima de avocat al temutului traficant de droguri pentru se lansa în muzică

Data actualizării: Data publicării:
Mariel Colón a început să lucreze pentru echipa de apărare a traficantului El Chapo în 2018. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Mariel Colon a petrecut ani de zile lucrând ca avocat al apărării pentru Joaquín „El Chapo” Guzmán, în timp ce acesta se confrunta cu un proces în SUA. Acum, se folosește de faima obținută prin asocierea cu cel mai de temut traficant de droguri din Sinaloa, pentru a se lansa în muzică, o veche pasiune a sa, scrie Independent.

Într-un SUV negru cu geamuri fumurii, avocata Mariel Colón merge până la porțile unui conac îndepărtat, trecând pe lângă un agent de securitate alături de Emma Coronel, soția celebrului baron al drogurilor Joaquín „El Chapo” Guzmán.

Cu costume de sport și ochelari de soare, cei doi intră cu pași mari într-o cameră slab luminată, plină de bărbați îmbrăcați elegant care fumează trabucuri.

Scena este din „La Señora”, cel mai recent videoclip muzical al lui Colón, care a petrecut câțiva ani lucrând ca avocat al apărării pentru Guzmán, în timp ce a fost judecat într-un tribunal american. Acum, într-un moment în care muzica regională mexicană devine un fenomen global, tânăra de 31 de ani își valorifică asocierea cu fostul lider al cartelului de la Sinaloa pentru a-și lansa cariera muzicală sub numele de scenă „Mariel La Abogada” (Mariel Avocata).

„La Señora” prezintă – și îi aduce un omagiu – soției lui Guzmán, care a fost eliberată din închisoare anul trecut și s-a chinuit să-și găsească de lucru. Clipul a deschis calea pentru ca cele două să defileze împreună weekendul trecut în timpul Săptămânii Modei de la Milano, stârnind reacții contrariate în Italia și nu numai.

(Munca mea) îmi deschide porți datorită curiozității morbide a oamenilor… Ei vor să înțeleagă asta”, a spus Colón pentru The Associated Press. „Întotdeauna le-am spus oamenilor că Mariel este o cântăreață care a devenit avocat.”

„Nu-mi pasă ce spun oamenii”

Fiica portoricană a unui director muzical, a crescut ascultând balade mexicane. Întotdeauna și-a dorit să fie cântăreață, dar familia ei a împins-o să urmeze studii de drept.

Ea a început să lucreze pentru echipa de apărare a lui Guzmán în 2018, după ce a absolvit facultatea de drept în SUA și a dat peste o reclamă Craigslist care căuta un asistent juridic cu jumătate de normă pentru a ajuta la pregătirea unui client vorbitor de spaniolă pentru proces.

Abia mai târziu a aflat că va lucra cu Guzmán, luându-l pe el și pe Coronel ca clienți cu normă întreagă. Ea a văzut-o ca pe o „oportunitate grozavă din punct de vedere profesional” și a spus că nu a fost ușor intimidată.

Cândva printre cei mai căutați bărbați din lume, Guzmán și-a condus cartelul de la Sinaloa într-un război sângeros pentru controlul comerțului internațional de droguri, câștigând notorietate pentru evadările sale dramatice din închisoare înainte de extrădarea sa în SUA în 2017. Acum, fiii săi , cunoscuți sub numele de „Los Chapitos”, sunt blocați într-o luptă mortală pentru putere cu o altă facțiune a cartelului, lăsând trupuri mutilate în jurul capitalei statului.

(Oamenii se întreabă) cum pot face treaba asta, că fac parte din mafie, cum pot dormi noaptea?” spune Colón. „Nu-mi pasă ce spun ei despre mine. Dorm foarte bine noaptea.

Avocata îi cântă lui El Chapo la închisoare

Colón este unul dintre puținii oameni care mențin un contact regulat cu Guzmán. Ea îl vizitează de trei ori pe lună în închisoarea de maximă securitate din Colorado, unde acesta își ispășește o pedeapsă la închisoare pe viață. Ea a refuzat să discute detalii despre cazurile lui Guzmán, invocând privilegiul avocat-client.

Femeia îi face serenade lui Guzmán cu clasici mexicani din trupe precum Los Alegres del Barranco și Tucanes de Tijuana. Până astăzi, a spus ea, el este printre primii care au auzit noua ei muzică. „Orice gen, orice iese care îmi place, îi cânt pentru că nu are radio”, a spus ea.

Cariera ei muzicală a început cu puțin mai mult de un an în urmă, când a lansat primul ei videoclip, „La Abogada”, care o prezintă îmbrăcată într-un costum roz, cântând în fața forțelor de ordine dintr-o sală de judecată. Ca o mare parte a genului, muzica ei este diversă, variind de la percuție grea până la balade centrate pe personaje cunoscute sub numele de corridos.

Colón a spus că cântecul se bazează pe viața lui Coronel, trimițând un mesaj de mântuire și a doua șansă. Coronel, o fostă regină a frumuseții, a fost eliberată din închisoare anul trecut, după ce și-a încheiat pedeapsa de trei ani pentru trafic de droguri și spălare de bani în legătură cu imperiul drogurilor al soțului ei.

O talie mică și ochi frumoși. Un creier pentru afaceri și o voce puternică pentru băieții răi. Ea îi arată doar latura ei afectuoasă lui El Chaparrito”, spune Colón în balada ei. „El Chaparrito”, care înseamnă „micuțul Chapo”, este o aluzie la porecla lui Guzmán.

Muzica mexicană glorifică violența și traficanții de droguri

Ascensiunea muzicală a lui Colón coincide cu un boom al muzicii mexicane, care a crescut cu 400% la nivel mondial în ultimii cinci ani pe Spotify. În 2023, artistul mexican Peso Pluma a învins-o pe Taylor Swift, fiind desemnat drept artistul cel mai ascultat pe YouTube.

Dar se află și în centrul unei dezbateri mai ample: surprinde muzica realitățile cu care se confruntă mulți mexicani sau glorifică narco-violența care afectează de mult națiunea latino-americană?

Sunt expresii culturale care vorbesc cu realitățile țării”, a spus Saldívar. Dar „într-un fel îi glorifică pe acești criminali sau o fac într-un mod în care unii simt că împinge spre acest tip de stil de viață”.

Un exemplu clasic: Chalino Sánchez, a folosit violența din jurul său din Sinaloa pentru a crea versuri, în timp ce a chemat „gașca Sinaloa” pentru torturarea și uciderea nevinovaților. A fost împușcat la un spectacol în capitala statului, în 1992.

Anul trecut, Peso Pluma – care l-a omagiat pe Guzmán în cântece – a fost nevoit să anuleze un spectacol la Tijuana după ce tânărul de 25 de ani a primit amenințări de la un rival al Cartelului de la Sinaloa că dacă va veni „ar fi ultima ta reprezentație. ”

Mai târziu, Tijuana a interzis cu totul spectacolul de balade narco pentru a proteja „ochii și urechile” tinerilor în timp ce încearcă să stăpânească violența. Autoritățile locale din statele din nord au interzis anterior muzicienilor să cânte astfel de cântece tematice.

Colón, care nu a mers atât de departe încât să glorifice armele sau drogurile, se grăbește să apere genul muzical.

Există un motiv pentru care Netflix a făcut seria „Narcos”, și anume pentru că există un public pentru asta. Intrigă oamenii”, a spus ea. „Asta nu înseamnă că aplaudă sau sărbătorește ceea ce a făcut această persoană, dar au un fel de admirație pentru această persoană sau pentru viața acestei persoane. Nu totul este violență. Acești oameni au inimă, au familii.”

Scandal la Săptămâna Modei de la Milano, după ce a defilat la o prezentare

În timp ce Colón plănuiește să lanseze primul ei album în decembrie, Coronel a folosit „La Señora” pentru a-și lansa cariera de model și a deveni influencer pe rețelele sociale.

April Black Diamond, designerul care le-a cerut lui Coronel și Colón să defileze într-un eveniment secundar în timpul Săptămânii Modei de la Milano, a spus că alegerea ei a fost întâmpinată cu „șoc”.

Oamenii evoluează. Mesajul meu nu este despre a judeca, ci despre a arăta diferitele dimensiuni ale femeilor, puterea și rezistența lor”, a scris ea într-o declarație. A doua zi, fotografii cu Coronel într-una dintre rochiile designerului au apărut pe un panou publicitar din Times Square din New York.

Miercuri, Camera Națională a Modei din Italia a emis un comunicat de presă „urgent” în care spunea că spectacolul nu a fost afiliat la evenimentele oficiale din Săptămâna modei și că mărcile trebuie să-și urmeze codul de etică.

Între timp, ochii sunt ațintiți asupra videoclipului lui Colón și Coronel, iar cifrele continuă să crească, înregistrând aproximativ 750.000 de vizualizări pe YouTube.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a fotografiat alături de mașina cu design nemaivăzut, interzisă în Europa, și a devenit virală pe internet

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Străzi deschise. Ultimul weekend din septembrie aduce în București dans, muzică live, teatru, expoziții

Cătălin Predoiu, după ce tone de cocaină au fost descoperite în Portul Constanța: „Flagelul drogurilor a lovit cumplit Europa”

Cătălin Predoiu vrea o lege care să spună ce medicamente nu ai voie să consumi înainte să te sui la volan

Cultură de canabis, ascunsă într-o pădure din Dâmbovița. Avea sistem de irigare și camere de supraveghere

Partenerii noștri