Live

A murit legendara cântăreață franceză Françoise Hardy

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Françoise Hardy, portret din anul 1977 / Sursa foto: Profimedia Images

Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani. „Mama a plecat”, a scris pe rețelele sociale fiul ei, Thomas Dutronc, care este muzician.

Françoise Hardy a pătruns pe scena muzicală în 1962 și a devenit o legendă culturală care a inspirat oameni ca Mick Jagger și Bob Dylan. Cunoscută pentru baladele ei melancolice, ea a simbolizat mișcarea pop Yé-yé din Franța. Cele mai cunoscute cântece ale ei au inclus hituri ca „Tous les garçons et les filles”, „Comment te dire adieu” și Mon amie la rose”, scrie BBC.

Hardy s-a născut în Parisul ocupat de naziști în 1944 și a fost crescută de mama ei. Ca multe fete din generația ei, a crescut ascultând pe Elvis Presley, Cliff Richard și alte vedete americane și britanice și a semnat primul ei contract de discuri la doar 17 ani.

A devenit cunoscută în 1962 cu cântecul „Tous les garçons et les filles”, care a devenit hit instantaneu în Franța și a pătruns și în topurile din Marea Britanie.

Stilul ei i-a captivat pe creatorii de modă, devenind o muză pentru Yves Saint Laurent și Paco Rabanne.

Solistul Rolling Stones, Mick Jagger, a numit-o „femeia ideală”, în timp ce Bob Dylan i-a scris mai multe scrisori de dragoste și i s-a adresat într-o poezie imprimată pe spatele copertei albumului său din 1964 „Another Side of Bob Dylan”.

Hardy a fost, de asemenea, actriță și a apărut în filme ale unor regizori precum Jean-Luc Godard, Roger Vadim și John Frankenheimer.

A fost căsătorită o dată, cu cântărețul Jacques Dutronc, cu care l-a avut pe fiul ei Thomas. S-au despărțit la sfârșitul anilor 1980, dar ea se referea adesea la fostul ei soț ca fiind iubirea vieții ei.

Hardy a fost bolnavă cu ceva timp înainte de a deceda. Cântăreața a dezvăluit în 2004 că fusese diagnosticată cu limfom. În 2021, a spus că are cancer la una dintre urechi și că se simte „aproape de sfârșitul” vieții.

Cariera ei s-a întins pe mai bine de cinci decenii, timp în care a lansat aproape 30 de albume. Ultimul album al lui Hardy, „Personne D'Autre”, a fost lansat în 2018.

Publicația Rolling Stone a clasat-o pe locul 162 pe lista celor 200 „cei mai mari cântăreți ai tuturor timpurilor” în 2023.

Printre cei care i-au adus un omagiu lui Hardy în urma veștii morții ei s-a numărat și ministrul Culturii din Franța, Rachida Dati.

„Cum să-i iau rămas bun de la ea? Eterna Françoise Hardy, legendă a cântecului francez, care a pătruns, prin sensibilitatea ei și melodiile ei, în inima unei țări întregi”, a scris aceasta pe X .

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Se naște o nouă forță în România? Are o afacere de peste 200.000.000 de euro și a anunțat ce echipă vrea să preia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Orchestra Filarmonicii din Israel, Zubin Mehta, Martha Argerich şi Lisa Batiashvili concertează la Bucureşti

„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria

Vastă operaţiune de salvare a unor delfini eşuaţi pe o plajă din Franța

Partenerii noștri