Live

Siegfried Mureșan, la Interviurile Digi24.ro: Înțelegerea cu PSD nu a fost să aibă ei primele 2 locuri pe lista pentru europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:
Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan a fost invitat la Interviurile Digi24.ro. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE, a fost invitat la Interviurile Digi24.ro, unde a răspuns la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

Principalele declarații ale lui Siegfried Mureșan:

  • Lista PNL-PSD pentru europarlamentare: Vom stabili luni cine va deschide lista pentru europarlamentare. În PNL am decis cine vor fi candidații PNL și pe primele 7 locuri sunt doar europarlamentari în funcție. PSD a ales și el candidații săi și conceptul acestei liste comune prevedea un candidat independent pe locul 1. Ramona Chiriac a anunțat retragerea într-o ședință a conducerii PSD-ului. Vom discuta și vom reevalua situația.

  • Ramona Chiriac e șefa reprezentaței CE. Nu sunt purtătorul ei de cuvânt. A zis public din motive personale că nu vrea. Nu noi am propus-o. Nu e amatorism din partea PNL. Nu știu dacă i s-a cerut să se înscrie în PSD. Era clar că capul de listă e unul independent. Nu s-a discutat niciodată ca primele două locuri de pe listă să fie ale PSD-ului și doar de la locul trei în jos să avem colegi din PNL.

  • Conceptul inițial a fost să avem un independent și nu a fost înlocuit de un alt concept până acum. Nu ne dorim un experiment care să nu funcționeze, ci o listă credibilă. Am adoptat în unanimitate în PNL o listă de colegi din Parlamentul European și consider că e foarte bună.

  • Eu îmi doresc un candidat competent, credibil, care să poată reprezenta cu cinste lista în perioada de campanie și România în PE.

  • Extremismul: Un vot pentru extremiști e un vot pierdut la alegerile europarlamentare. Buna guvernare e o soluție împotriva extremismului. Curentul extremist a fost alimentat în ultimii doi ani de propaganda Rusiei, de pionii Rusiei din UE. Rusia, fiindcă știe că nu mai suntem atrași de modelul rusesc, încearcă să creeze un curent anti-european. Șoșoacă și Simion sunt alimentați de Rusia. Șoșoacă se întâlnește periodic cu ambasadorul Rusiei aici. Toți cei care au contacte cu Rusia acum își iau narativul de acolo și pleacă cu ideile ei. În Moldova unii lideri ai AUR au interdicție cu argumente bune. Rusia a încercat să destabilizeze situația în ultimii ani, dar va continua să încerce. Știm că ajută partide extremiste financiar din alte state ale UE. Autoritățile din România trebuie să investigheze asta și dacă e așa publicul trebuie informat. Extremismul nu trebuie subestimat, extremiștii sunt perfizi, se joacă cu temerile oamenilor. Statul român trebuie să fie mai activ în a informa oamenii bine pentru a nu cădea pradă dezinformării. Marea majoritate a oamenilor și din România și din UE, dar și din R. Moldova este pro-europeană, extremismul a crescut puțin în unele state.

  • NATO și alegerile europene: Oamenii politici din România se împart în două categorii, care au șanse și nu au șanse. Klaus Iohannis are șanse de a ocupa o poziție de vârf la nivel european, pentru că se bucură de încredere. Candidatura e una serioasă, modul în care a anunțat-o a fost serios. A spus tot ce trebuie spus despre candidatură. Eforturile noastre trebuie să meargă în acea direcție.

  • Despre situația la nivelul instituțiilor europene, PPE și-a desemnat în cadrul Congresului candidatul pentru poziția de președinte a CE. Cred că vom câștiga alegerile europarlamentare. Cred că Ursula von der Leyen va rămâne președinte al Comisiei Europene. Restul deciziilor vor fi luate după alegerile europene. Iohannis e un posibil nume pentru președinția Consiliului European. Se bucură de încredere la nivelul PPE. Totul are caracter speculativ în momentul de față. Îl văd într-o astfel de funcție de conducere, cred că ar avea sprijinul PPE. Ar fi un lucru bun pentru România.

  • Nu e bătut în cuie numele niciunui comisar și a niciunui portofoliu înainte de alegeri și ca președinta CE să fie confirmată pentru al doilea mandat.

  • România a avut în ultimele trei comisii europene portofolii consistente. Îmi doresc ca România să aibă un portofoliu consistent și în următorii anii și un comisar credibil, cum am avut și acum și dacă în plus față de comisar se cuvine României, e un lucru câștigat și e foarte bine. 

  • E justificat să avem un vicepreședinte al CE. Vicepreședinții în acest mandat au avut mai degrabă un rol de coordonare, să vedem care ar fi și substanța unei astfel de poziții. Contează titlul, dar și portofoliul.

  • Schengen: Noi, la Congres, ne-am propus ca în programul electoral al PPE pe următorii cinci ani să fie inclus obiectivul ca România și Bulgaria să adere cât mai curând posibil la Schengen și l-am atins. Nu am încercat să-l convingem pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, pentru că știam că o discuție nu poate avea loc înainte de aderarea cu frontiera aeriană. Pe 31 martie vom adera cu frontiera aeriană și maritimă și după aceea vom avea dovezi și argumente suplimentare cum că România nu e sursa problemei cu migrația, pe care o are Austria. Cred că pierderea alegerilor de către Nehammer e calea cea mai simplă, scurtă și sigură pentru aderarea României la Schengen. Nu cred că Austria va avea un cancelar extremist. Partidul se va înscrie iar pe traiectoria pro-europeană, dacă Nehammer pierde. 

  • Noi ne propunem să aderăm cât mai curând posibil. Așa cum în decembrie am reușit să fructificăm oportunitatea, vom fructifica și prima oportunitate care există. Cred că avem șanse ca până la finalul anului să concluzionăm aderarea și cu frontiera terestră la Schengen. Vom continua negocierile dupa 31 martie pentru a finaliza dosarul.

  • Integrarea graduală a Ucrainei și R. Moldova în UE: Înainte să devină state membre vrem să le integrăm în cât mai multe programe europene. Lucrurile merg bine și rapid pentru Moldova. Vrem să facem mai mult și am inclus-o într-o serie de programe europene, astfel încât poate beneficia de pe urma lor, inclusiv financiar, la fel ca oricare stat membru. CE a preluat o idee pe care eu o susțin de doi ani de zile, Moldova și Ucraina să fie incluse în piața unică. Se poate face și înainte de aderare acest lucru. CE a prezentat acest obiectiv, de a avea o integrare graduală, dar e nevoie de mai multe schimbări legislative și vor începe să vină în următoarele săptămâni. R. Moldova ar putea adera în următorii ani.

  • Transnistria: Putem negocia multe capitole de aderare cu R. Moldova, chiar și neavând încă o soluție finală la chestiunea transnistreană. Nu îmi imaginez ca UE să accepte Moldova în rândurile sale cu soldați ruși staționați în regiunea transnistreană împotriva voinței autorităților de la Chișinău, dar situația de acolo trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova. 

  • Exporturile în cazul zonelor ocupate de ruși în Ucraina: Nu poți exporta din R. Moldova sau Ucraina spre UE cu beneficiile pieței europene decât dacă respecți regulile europene. UE nu va accepta mărfuri ilegitime ale căror origine și standarde de producție să nu fie recunoscute. Din zone controlate de ruși nu vor fi exportate produse către UE. UE și-a luat toate măsurile de securitate pentru ca eventuali cetățeni ucraineni care vin în UE să nu constituie un risc. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Partenerii noștri