Exclusiv Podoliak critică refuzul SUA de a continua să ajute Ucraina: „Acest lucru înseamnă creșterea prețului și a sângelui pe care le plătim”
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că refuzul SUA de a mai acorda ajutor Ucrainei înseamnă creșterea prețului pe care îl plătesc ucrainenii pentru a fi liberi, avertizând că acest lucru va duce la vărsarea de sânge pe front. El a mai explicat că „orice război lung duce la oboseală, dezamăgire, frustrare sau neîncredere”, adăugând că „dacă dorim să avem un viitor previzibil, să înțelegem că în lume există reguli, să înțelegem că nu poți invada un alt teritoriu, atunci trebuie să încheiem corect acest război, chiar dacă este un război lung”.
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: „Zelenski este peste Ocean, încearcă să convingă congresmenii americani că trebuie să acorde ajutorul pentru Ucraina. Ce înseamnă, pentru Ucraina, această întârziere a a livrării ajutorului militar și nu numai, promis? Ce înseamnă asta pentru soldații care luptă acum pe front?”
Consilierul lui Zelenski spune că „Rusia este principalul sponsor al instabilității globale”
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei: „Ați pus problema extrem de exact. Acest lucru înseamnă creșterea prețului și a sângelui pe care le plătim pentru ca Ucraina să rămână Ucraina și să fim liberi. În al doilea rând, întârzierea livrării ajutorului militar înseamnă că democrațiile se tem de autoritarism și se tem să se apere. A treia componentă, lumea devine tot mai instabilă și tot mai haotică. Aceste tipuri de regimuri nu se găsesc doar în Rusia, sunt și într-o serie de alte țări, sunt organizații teroriste care se comportă tot mai impertinent și atacă tot mai demonstrativ, încercând să distrugă ordinea mondială, dreptul internațional și lumea așa cum o știm. De aceea, din punctul meu de vedere, democrația trebuie să învingă! Democrația trebuie să învingă și pentru că Rusia este principalul sponsor al instabilității globale. Pentru a obține toate aceste lucruri, Ucraina trebuie să aibă toate aceste resurse aici și acum! Timpul în care noi puteam vorbi a trecut, chiar dacă eu știu că democrația este despre discuție. Noi avem nevoie de decizii concrete, care vor permite lumii să reziste în limitele regulilor.”
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: „Domnule Podoliak, noi ne uităm cu îngrijorare și la întârzierea în livrarea de ajutor și din partea UE. Știm că în UE sunt prieteni ai lui Putin, putem spune acest lucru. Mă gândesc, mai ales, la Orban, din Ungaria, care nu se stânjenește să se se pozeze cu Putin și care încearcă să blocheze noul pachet de sancțiuni. Ce ați dori să-i transmiteți lui Viktor Orban, pornind de la poziția sa?”
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei: „Eu cred că sunt comunicări cu Orban pe diferite paliere, diferite țări din Europa, inclusiv reprezentanții Comisiei Europene, și doamna von der Leyen și domnul Michel, care știu să pună accentul unde trebuie. Ce pot adăuga eu, și nu mă îndoiesc de faptul că ei știu să spună lucrurilor pe nume, nu știm dacă domnul Orban înțelege aceste cuvinte, e că aici și acum poți avea unele venituri de pe urma prieteniei cu Rusia sau avantaje politice. Tu poți negocia unele poziții mai favorabile și așa mai departe. Pentru Ucraina este extrem de dificil să privească la modul în care un om nu înțelege prețul pe care-l plătește Ucraina pentru dreptul de a rămâne o țară liberă și suverană. Federația Rusă deja a demonstrat că ea a intrat pe teritoriul Ucrainei nu pentru a duce un mic război, ea a intrat pentru a duce un război cât mai violent și pentru a ucide în masă câți mai mulți ucraineni. Noi ne apărăm familiile noastre. Eu cred că orice om matur trebuie să înțeleagă ce înseamnă apărarea propriei case, a propriei familii.”
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: „Domnule Podoliak, aș vrea să vă rog să transmiteți câteva cuvinte românilor care cred că războiul din Ucraina este destul de îndepărtat.”
Podoliak spune că „orice război lung duce la oboseală”
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei: „Totul este foarte simplu. Orice război lung duce la oboseală, dezamăgire, frustrare sau neîncredere. Știți, în unele momente trebuie să iei câteva decizii pentru tine. În ce lume vrei să trăiești? În ce lume vrei să trăiască copiii tăi? Federația Rusă a arătat că dacă nu pierde, atunci, de principiu, nu ne vom mai întoarce niciodată la vremurile de dinainte de război. Va fi o instabilitate maximă în lume, va fi o lume a agresivității, adică peste tot vor fi conflicte și lupte, vor fi scandaluri și omoruri. Va crește neîncrederea în ziua de mâine. Din acest motiv, dacă dorim să avem un viitor previzibil, dacă dorim să înțelegem în ce lume trăim și în ce lume vor trăi ai noștri copii, atunci, fără îndoială, astăzi trebuie să luăm decizii responsabile.
Trebuie să depășim această oboseală și să ajungem până la final. Da, acum putem amâna o decizie, dar această decizie va avea consecințe mult mai periculoase, pentru că va trebui să cheltuim mult mai multe resurse și să participăm chiar noi în acțiuni militare, încercând să ne apărăm casele. Ucraina propune țărilor să ne susțină pe noi. Noi putem opri asta încă în prima etapă, atunci când Rusia doar a început să-și desfacă aripile războiului. Dacă dorim să avem un viitor previzibil, să înțelegem că în lume există reguli, să înțelegem că nu poți invada un alt teritoriu, că nu poți intra în casa altcuiva, că ucigașul va fi mereu pedepsit, că niciodată nu va fi tolerată violența, că niciodată nu va fi tolerată uciderea în masă a cetățenilor altei țări, atunci trebuie să încheiem corect acest război, chiar dacă este un război lung.
Reiterez, este un război lung pentru că vorbim despre Rusia, nu ne-a atacat o țară mică. Rusia cheltuie astăzi tot ceea ce are pe acest război, încercând să nu piardă. Sarcina noastră cu dumneavoastră este, de dragul de a trăi într-o lume previzibilă, într-o lume unde există reguli și drept, să câștigăm acest război.”
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News