Exclusiv Marcel Ciolacu, la Interviurile Digi24.ro: Amânarea ratelor pentru români a fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat la Interviurile Digi24.ro, că luni va fi prezentat pachetul de măsuri pe care guvernul le adoptă în contextul crizelor suprapuse prin care trece România. Liderul PSD spune că s-a decis și posibilitatea amânării ratelor la bănci pentru unele categorii, măsură agreată și cu băncile.
Ciolacu, criză de furie
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Controverse în jurul afacerilor nepotului lui Marcel Ciolacu. Reacția liderilor PSD
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Elena Lasconi are o solicitare către Ciolacu cu privire la George Simion, „omul rușilor”
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Principalele declarații:
- Este posibil să avem și o criză economică. Am avut și cu comisarul Gentiloni o discuție pe cifre. Riscul major este să vedem de unde va veni această criză. Sunt țările cele mai apropiate de zona de conflict, ele sunt cele mai afectate, ținând cont de tranzitul refugiaților.
- Noi ne-am învățat de mult lecția cu Rusia și nu suntem atât de dependenți de gaze și petrol, de energie electrică chiar deloc. Exista o dependență de Ucraina în zona de materiale de construcții, de îngrășăminte. În Europa, numai o țară industrializată puternic cum e Germania poate să declanșeze o criză.
- Luni venim cu un plan de măsuri pentru România, 17,3 miliarde de lei, cu o extensie până la 4 miliarde de euro, unde componenta în zona economică este mai mare decât în zona socială, să se pornească motoarele și să se elimine blocajele din zona de investiții.
- Am avut întâi discuții cu comisarii europeni și am căutat surse de finanțare de la UE pe componenta socială, și au acceptat acest lucru.
- Rămânând în zona economică, în primul să vină ordonanța pentru acel indice de scumpiri la materiale de construcții pentru că avem investiții de 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de investiții. Săptămâna viitoare guvernul ar trebui să dea această ordonanță.
- 7,3 miliarde pe zona socială să vină din exercițiul financiar multianual. Alte 5 miliarde vor merge către deblocarea investițiilor, atât din buget național cât și din fonduri europene, și încă 5 miliarde pe scheme de ajutor punctuale. La PSD am identificat zona de industrie alimentară, procesare, ca să se dezvolte într-un ritm accelerat.
- Sunt mai multe propuneri, o să le detaliem luni pe fiecare.
- Am văzut și anumite măsuri care se iau privind capacități de depozitare mărite pe teritoriul României, nu numai petru grâu, și la cartofi de exemplu.
- Este prima oară când văd o coerență la nivel guvernamental. Vrem să mărim salariul minim în agricultură la 3.000 de lei, așa cum este în construcții.
- România a rămas grânarul Europei, dar al doilea este Ucraina. România trebuie să își vadă oportunitățile și să se pregătească pentru aceste lucruri.
- Pachetul social. Vouchere de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile, la două luni, este un mecansim și un calcul. Primul lucru când am intrat la guvernare a fost pachetul social, după a venit criza în energie. Nu exista un preț predictibil la energie electrică și la gaze. În acest moment în zona de energie avem un preț predictibil. Oamenii de afaceri își pot face planul de business pe baza unor prețuri predictibile. Este și normal să vii acum și cu o latură socială.
- S-a reușit să ținem inflația cu o singură cifră și sperăm cu aceste măsuri să continuăm. Am reușit, împreună cu BNR, să ținem cursul valutar sub 5 lei.
- Este posibil să crească inflația la 2 cifre dacă nu suntem eficienți guvernamental. Este bătălia eficienței guvernamentale. PSD a intrat la guvernare pentru că aveam nevoie de un guvern stabil. Există o coaliție funcțională la acest moment. Marea provocare rămâne ca guvernul să fie unul eficient, mai ales că toate lucrurile se schimbă săptămânal, nu numai la nivelul României.
- Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate.
- Aș fi mers mai îndrăzneț în ceea ce privește scumpirile artificiale din energie, dar și măsura de acum este una predictibilă. Au existat scumpiri speculative, de asta trebuie să prevenim aceste lucruri. Erau băieții deștepți din energie cu acele contracte bilaterale. Acum vor fi doar între producători și marii consumatori.
- E o provocare cu Azomureș pentru că importam aproape 70% din îngrășămite din Rusia și Belarus. Să vedem cum reglementăm că să avem producție în România. Noi avem combinatul care poate se ne asigure. Mai avem și cel de la Slobozia care poate fi pornit.
- E pentru prima oară când se discută deschis fără a fi cineva care e cârcotaș la masă, îmi place climatul, este unul de construcție.
- S-a dus vremea în care statul face un efort de la bugetul statului, cu o relaxare fiscală pe o anumită zonă, categoric nu vor exista taxe crescute, cel mai important în acest moment este dacă eu reduc o taxă, la buget să văd costurile, să un mi se mărească la buget tot mie. Iau de exemplu taxa clawback la un medicament de un leu, nu mai produc medicamentul de un leu și atunci trebuie să compensez un medicament similar care costă trei. Plus, investesc într-un program, vreau să urmăresc și parametrii...ce a câștigat România, asta e noutatea cu care eu vreau să vin în coaliție. Să avem, să urmărim pentru prima oară.
- Creșterea pensiilor. Să vedem cât de sustenabilă este această măsură. Au crescut la 1 ianuarie și avem în programul de guvernare că vom regândi lucrurile până pe 30 mai.
- Salariul minim pe economie. E o discuție, nu să crească salariul minim pe economie, pentru că a existat o creștere, trebuie să vii cu ceva predictibil și pentru mediul de afaceri. Noi am venit cu o lege prin care am limitat salariul minim pentru 12/24 de luni. Salariul minim pe economie e un fel de ajutor social. Nu poți să maschezi o evaziune fiscală sub salariul minim. Am avut și o ministră la Sănătate care se angajase la propria companie pe salariul minim.
- Este posbil să fie 200 de lei pe care să îi dea în plus angajatorul, fără să fie taxați. Lași o portiță.
- Trebuie venit și spus sincer, nu chiar așa cum a spus domnul Hunor, dar dacă o țara ca Germania intră în recesiune, aceasta va ajunge și la noi. De aceea există aceste priorități și oportunități la care ne gândim dacă se întâmplă așa ceva.
- Eliminarea pensiilor speciale, jalon în PNRR până la finalul anului: Am crezut că au rezolvat-o în prima lună de guvernare. Eu pot să vă spun că nu am pensie specială. La sfârșitul fiecarui mandat mi-am dat demisia ca să nu beneficiez. Vom vedea noua abordare. Părerea mea, cred că trebuie găsită o soluție în zona de impozitare. Și cred că cel mai corect reper este salariul președintelui României și de acolo să faci niște praguri de impozitare. Cel mai horror este că existe anumite categorii de pensionari care ies la pensie cu o pensie mai mare decât indemnizația pe care au avut-o în activitate. Este ilogic total acest lucru. Trebuie reglementată legislația. O vom reglementa, nu pierdem bani europeni. Nu am vorbit niciodată de excluderea vreunei reforme în PNRR. Cum găsim soluțiile, e cu totul altceva.
- Legea offshore: Joi în Coaliție am luat decizia foarte clar, săptămâna viitoare depunem o lege pentru offshore care va intra în procedură. Noutatea la lege este că vom intra și pe onshore să aibă aceleași reglementări ca la offshore pentru zăcămintele de adâncime. Nu începe mâine extracția, să încercăm să vedem care e abordarea unde sunt resurse mari onshore. Se măresc capacitățile de stocare.
- România este în acest moment cel mai mare ajutor pentru Republica Moldova și e normal să fie așa.
- Evaluarea miniștrilor o face prim-ministrul. Nu mă bag peste domnul Ciucă. Cîțu se plictisea mai mult, noi suntem ocupați. Eu nu am dușmani în politică, este un adversar politic și domnul Ciucă.
- Nu știu ce se întâmplă la PNL, dar văd așa că e un scenariu care se tot repetă. Eu vă spun că noi ne-am învățat lecția.
- Din mai 2023 PSD are funcția de prim-ministru. Cum vor decide colegii mei, voi decide și eu cu ei care este persoana cea mai potrivită. Vom decide în momentul respectiv.
- În momentul în care devi adversar politic, președintele PNL (Ciucă), automat, cu garanție de 100%, vă spun că ce am semnat se respectă și în momentul acela funcția de prim-ministru va reveni Partidului Social Democrat.
- Vă doriți funcția de premier? Dacă consider că am capacitatea și informația de a duce lucrurile în dinamica respectivă, este posibil. Am multe defecte, nu sunt ipocrit. Este o provocare pentru orice om politic.
- Persoane din exteriorul partidului pentru funcția de prim-ministru? Nu. M-am gândit pentru funcția de președinte.
- Nu ne-am apucat de calcule în partid pentru prezidențiale. Este prima dată când am anunțat că președintele partidului nu este obligatoriu opțiunea de prezidențiabil.
- În fiecare județ va fi o concurență în interiorul partidului. Cine dorește această funcție, să obțină voturi.
- În România îmi doresc să fie hubul american de reconstrucție a Ucrainei. Trebuie să vorbim ca reconstrucția Ucraineni să pornească cu un hub pe teritoriul României. Nu poți să lași Ucraina după ce a fost distrusă nedrept de către un om abuziv, nu poți să îi lași să se reconstruiască singur. Omenirea trebuie să reacționeze la reconstruirea Ucraineni. Reacția lumii civilizate trebuie să fie pe măsură.
- După ce am văzut masacrele, am spus că Putin e un criminal de război și urmează tot ce derivă de aici cu tribunalele internaționale. Nu iartă istoria pe nimeni, nici un dictator nu a fost iertat de istorie.
- Excluderea lui Coarnă și poziționarea PSD față de Rusia. În primul rând uităm că la UE și NATO datorită PSD-ului am aderat. E exclus să nu fim pro-europeni. Anumiți președinți nu au fost suficient de tranșanți. Simt din fiecare fir de păr. Eu am fost mai tranșant și cred că acesta este drumul categoric. Alții au folosit partidul pentru problemele personale.
- Dacă vor mai vrea alți PSD-ișit să discute cu Federația Rusă? Cred că un exemplu întărește regula. Nu îmi cereți să iau decizii pentru un primar de comună. Există un bombardaj pe SMS-uri, pe aplicații, cu boți, știm cum se face manipularea și e normal ca unii oameni să reacționeze greșit. Dar alta e să mergi în casă la dușman. Ce să negociezi tu cu ambasadorul rus? Nici nu mă interesează explicația lui Coarnă.
- Alianță cu PNL în 2024? Competiția duce la progres și atunci vom fi și noi nevoiți să venim cu soluții și mai bune. Eu cred că această coaliție categoric va funcționa până în 2024 și la cum arată scena politică, aceeași coaliție va fi și după 2024. Fiecare candidează separat.
- Condamnarea lui Arsene. Am avut o discuție, nu politică, suntem colegi, camarazi, nu am comentat niciodată o decizie a instanței, dar voi avea o discuție în aceste zile. Nu cred că va fi nevoie să îi cer eu demisia, cred că se gândește și dânsul mai bine. Noi vorbim nu neapărat de membru PSD. Vorbim de o eventuală suspendare. Până la urmă nu e vinovat definitiv. Până atunci vom găsi o soluție corectă.
- Despre revenirea Vioricăi Dăncilă în politică: Mie în politică cel mai frică îmi e de penibil.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News