Live

Exclusiv General: Ucrainenii ar putea folosi avantajul incursiunii pentru negocieri mai favorabile. „Rușii vor lovi mai dur”

Data actualizării: Data publicării:
Luptele continuă în zona Kursk Foto: Profimedia

Generalul Dan Grecu a declarat, pentru Interviurile Digi24.ro, că incursiunea ucrainenilor în regiunea Kursk ar putea fi folosită drept un mare avantaj în eventualele negocieri cu Federația Rusă. Armata Kievului ar fi reușit să cucerească 28 de localități în regiunea de la graniță. 

Dan Grecu: La Moscova începe să se discute ușor-ușor despre o o negociere, nu se știe cum, că deocamdată ați văzut: Unii vor una, alții vor alta. Nu există linie de consens între cele două părți,, dar măcar au un punct comun, că nu sunt de sunt de acord. Deci tot este un punct de plecare. Ucraineni ar putea să își folosească avantajul incursiunii în Federațe Rusă pentru negocieri mai favorabile. Ar fi un atu. Și Kievul și Kremlinul ar vrea să folosească situația existentă pe teren pentru încetarea ostilităților, dar această situație nu-l face pe Zelenski și prea fericit. Negocierile vor avea loc și din perspectivă teritorială, din punctul meu de vedere.

Alexandru Rotaru: Ar putea Putin să ordone atacuri și mai violente, drept răzbunare pentru această incursiune?

Dan Grecu: El nu a avut niciodată vreo grijă față de ce pagube produce adversarului, nici față de ce pagupe provoacă propriilor forțe. Avansul de pe frontul de est a fost făcut cu niște pierderi serioase,  atât umane cât și materiale. Da, e posibil să vedem lovituri mai violente, mai dure și necalibrate. Sunt zeci de mii de civili morți care n-au treabă cu lupta armată. Sunt zeci de mii de clădiri civile distruse. Eu nu mă refer aici de capacități industriale, obiective din domeniul energiei, ci pur și simplu la raioane, la zone rezidențiale. Acestea intră la crime de război.  Vor încerca, vor încerca asta, cred eu, vor încerca, după cum vor încerca să, să anihileze această pătrundere. E o problemă aici e o problemă de capacitate a statului de a-și apăra integritatea.

După luni de retragere în faţa soldaţilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat săptămâna trecută o operaţiune fără precedent în regiunea de frontieră Kursk.

„Scopul este de a forţa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia (...) şi de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat un responsabil ucrainean din sectorul de securitate, sub rezerva anonimatului. Acesta a precizat că „mii” de soldaţi ucraineni iau parte la operaţiune.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kievul a aprobat creșterea „impozitului pentru război”

Războiul declarațiilor între China și Taiwan. „Vor provoca un dezastru”

Primul stat care trimite trupe în ajutorul Rusiei. „Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești”

Rusia avansează în patru zone din Donețk. Ucrainenii se retrag pe axa Pokrovsk

Partenerii noștri