Live

Exclusiv Economist: Vom ajunge în situația în care se vor opri fondurile europene. ”Ne furăm singuri căciula”

Data publicării:
România riscă să piardă fonduri europene, dacă nu ia măsuri. FOTO: Shutterstock

Profesorul Christian Năsulea a declarat, marți, pentru Interviurile Digi24.ro, că, în condițiile actuale, situația în care România să rămână fără fonduri europene este aproape inevitabilă. Acesta a vorbit și despre efectul în lanț declanșat de creșterea accizei la carburanți, avertizând că scumpirile vor continua, iar 2025 va fi un al decontului pentru măsurile guvernamentale din 2024.

Alexandru Rotaru: Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar va ajunge la 6,9% din PIB, care sunt consecințele?

Christian Năsulea: Suntem în continuare foarte departe de locul unde ar trebui să fim din punct de vedere al cheltuielilor publice.Înseamnă că, în continuare, economia românească va fi în dezechilibru. Sperăm ca deficitul țării noastre să nu fie mai mare de atât, pentru că există diverse modele macroeconomice pe baza cărora ajungem de multe ori la estimări care ar putea să fie chiar mai mari de 7%, unele mult mai mari de 7% deci, problema de fond, de fapt, când vine vorba de această chestiune a deficitului, este că nu se iau, nu s-au luat nici până acum măsurile necesare ca să putem să înfrânăm acest deficit bugetar. Când spun asta nu mă refer la creșteri de taxe în așa fel încât să se încerce o creștere forțată a colectării a veniturilor la buget. Și mă refer la reduceri de cheltuieli pe care mediul de afaceri, specialiștii, le tot cer din partea statului român deja de ani de zile și pe care nu le vedem în practică

Alexandru Rotaru: Ce înseamnă amânarea  reducerii cheltuielilor publice?

Christian Năsulea: Vom ajunge la un moment dat în situația în care se vor opri fondurile europene. Vom ajunge și la ziua în care Uniunea Europeană nu va mai accepta scuzele noastre ca fiind valide, în așa fel încât să ne mai ierte încă un an și să ne lase să rămânem într-o procedură de deficit excesiv pe o perioadă mult mai lungă de timp decât ar trebui vreodată să se întâmple acest lucru.

Profesorul a mai adăugat: Statul român va avea o problemă pentru că se bazează foarte mult pe acești bani care vin din fondurile europene. Și de partea cealaltă, evident, pentru noi, asta înseamnă că iresponsabilitatea statului cu privire la gestionarea banului public, la gestionarea banilor noștri, până la urmă, va continua pentru o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce nu are cum să producă rezultate benefice pentru economie. Înseamnă că vom pierde în continuare din competitivitatea potențială a economiei românești și ne vom bloca, probabil pentru o perioadă de timp, sper nu foarte lungă, în niște rate de creștere care să însemne stagnare din punct de vedere economic, nicidecum dezvoltarea.

Alexandru Rotaru: În aceste condiții, 2025 va fi un an al decontului?

Christian Năsulea: Cel mai probabil acum merg lucrurile în prezent, vom vedea în 2025 diverse măsuri care să vizeze o soluționare a problemelor legate de deficit și a problemelor rămase ante-nerezolvate în acest an electoral. Ceea ce înseamnă că anul viitor unii dintre cetățenii români care vor merge să acorde încrederea la următoarele rânduri de alegeri unui partid sau unui candidat vor ajunge să fie dezamăgiți. La fel cum spuneam mai devreme, din păcate, sunt foarte mulți cetățeni români care nu au fost dotați de sistemul educațional din România cu suficiente abilități în zona economică-financiară, în așa fel încât să poată să-și dea seama cu ușurință când sunt duși de nas.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Inflația taie din bugetul de Sărbători. Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta pentru cadourile și masa de Crăciun

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Partenerii noștri