Live

Exclusiv Consilierul lui Zelenski, la Digi24.ro. Se teme Ucraina de bomba nucleară? „Ar transforma războiul într-un război nuclear global”

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Digi24.ro l-a intervievat pe consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak unul dintre reprezentanții Ucrainei la negocierile de pace purtate cu Rusia. Podoliak vorbește despre determinarea Ucrainei de a-și elibera teritoriul ocupat ilegal de Rusia și spune că ucrainenii nu se tem de nimic, nici măcar de amenințările lui Putin cu bombele nucleare. 

Vă prezentăm partea a doua a interviului cu Mihailo Podoliak.

Alexandru Rotaru: Imediat după anexarea teritoriilor ucrainene ați cerut înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei. Acum, Comisia Europeană discută cel de-al optulea pachet de sancțiuni sunt suficient de dure pentru a lovi și mai puternic în economia rusă?

Mihailo Podoliak: Noi le suntem foarte recunoscători partenerilor noștri, Uniunii Europene, SUA și Marii Britanii care depun eforturi pentru a obosi economia rusă, toate pachetele de sancțiuni sunt eficiente. Fără îndoială, ele slăbesc economia rusă, o dezic de venituri, de resurse și fac imposibilă cumpărarea unor componente importante pentru multe sectoare, inclusiv pentru cel militar. Dar, din alt punct de vedere, noi, ca țară care se află în stare de război extrem, extrem de intens, de acțiuni militare, suntem interesați de creșterea cantităților de arme livrate și de sancțiuni mult mai ample împotriva Federației Ruse.

Bineînțeles, ne-am dori ca Rusia să fie dezisă de accesul pe piața globală, ne-am dori ca Rusia să nu poată cumpăra nimic de pe piețele internaționale, ne-am dori ca Rusia să nu-și poată vinde materia primă pe piața externă, dar înțelegem că acesta este un proces de durată. Cu toate acestea, al optulea pachet de sancțiuni unde elementul cheie este plafonarea prețului pentru petrolul rusesc, cred că va înrăutăți și mai mult situația în care se află Rusia care dispare încet-încet de pe piața internațională, vânzând din ce în ce mai ieftin produsele sale, dispărând astfel posibilitatea ca ei să mai importe tehnologie de calitate din alte țări, dar dispar și veniturile pe care le aveau din exportul materiilor prime. Credem, prin urmare, că sancțiunile sunt eficiente, dar subliniez, ne-am dori sancțiuni mult mai dure și adoptate și mai multe sancțiuni

Alexandru Rotaru: Ce fel de sancțiuni așteptați?

Mihailo Podoliak: Bineînțeles, pornind de la ce am început noi discuția, mă refer la tentativa de preluare totală a centralei de la Zaporojie, ne-am dori sancțiuni mult mai dure împotriva Rosatom și împotriva industriei nucleare ruse. Credem că toate contractele cu Rosatom privind construirea de centrale nucleare în alte țări ar trebui oprite. Credem că asta ar trezi foarte repede o parte din elita Rusiei și i-ar face să înțeleagă condamnarea pe care o au în acest război pe care l-a declanșat Rusia.

Alexandru Rotaru: Ați spus că indiferent de orice, veți continua să eliberați teritoriile care se află sub ocupație. Rusia a declarat că ar putea folosi armele nucleare, se tem ucrainenii de un astfel de scenariu?

Mihailo Podoliak: Vreau să vă spun oficial, Ucraina nu se teme de Rusia. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă asta. Ucraina se va lupta pentru libertatea sa și pentru dreptul său la suveranitate până la sfârșit. Noi ne vom elibera teritoriile, din punct de vedere al războiului convențional, deja suntem foarte eficienți în comparație cu armata rusă care pierde în fiecare zi parți consistente din teritoriile ocupate. Asta în ceea e privește consensul din Ucraina, el dictează doar varianta în care eliberăm total teritoriul ucrainean. Acum despre amenințările Federației Ruse privind potențiala folosire a armelor nucleare, strategice sau tactice. Este un element extrem de important, care trebuie discutat nu la nivelul Ucrainei.

Noi și voi nu suntem țări nucleare, nu putem răspunde simetric la amenințările Federației Ruse. Există acordul pentru neproliferarea armelor nucleare, care este semnat de marile puteri nucleare, SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și India. Acolo este stipulat protocolul pentru folosirea armelor nucleare. Este scris clar că în cazul folosirii armelor nucleare împotriva unei țări fără arme nucleare, inclusiv în cazul unor dispute teritoriale, Federația Rusă nu poate folosi arme nucleare de niciun fel, inclusiv tactice. Eu cred că acest acord trebuie respectat și că țările cu arsenal nuclear trebuie să-i explice clar Rusiei ce răspuns simetric va primi în cazul în care va folosi armele nucleare.

Altfel, în caz contrar, vom avea ruperea acordului și ca urmare, ieșirea multor țări din cadrul acestuia. Multe state, văzând exemplul Ucrainei, vor înțelege că fără un arsenal nuclear, nu-și vor putea apăra teritoriul național astfel va fi distrus elementul cheie din securitatea nucleară globală, mă refer la așa numita umbrelă nucleară

Nu vom putea controla procesele de conflict și, prin urmare, în multe regiuni vor apărea conflicte nucleare. Eu cred că nimeni nu are nevoie de așa ceva și Rusia va fi înștiințată că încercarea de folosire a armelor nucleare în Ucraina va însemna ieșirea din formatul războiului convențional și din cadrul acordului pentru neproliferare, ceea ce, inevitabil, va duce la situații dificile pe care le va întâlni Rusia din partea altor țări

Alexandru Rotaru: Din datele dumneavoastră, există temeri că Rusia nu se va limita la amenințări, pornind de la situația dificilă în care se află armata rusă în Ucraina?. Toată lumea vede cum soldații ruși sunt eliminați, cum părți din ei se predau. Credeți că Putin va folosi armele nucleare pentru a demonstra că ei fac tot pentru a apăra ceea ce rușii numesc acum teritoriile lor?

Mihailo Podoliak: În primul rând, acestea nu sunt teritoriile lor, reamintesc, această regiune este parte a Ucrainei și dreptul internațional ne dă voie doar nouă să desfășurăm acțiuni acolo.

Într-un rând secund, situația de acum arată extrem de impresionant. Armata unei țări atât de mari care atâta timp a proliferat amenințări, pierde un război cu o țară atât de mică, micii armate a Ucrainei. Asta arată excepțional, arată extrem de negativ pentru Federația Rusă și pentru reputația Rusiei care a pozat într-o țară care are o armată eficientă și o industrie armată eficientă.

Aceste mituri s-au prăbușit, este extrem de important. Și, în sfârșit, va fi capabilă Rusia să folosească armele nucleare tactice? Noi credem că nu, posibilitatea folosirii acestor arme este foarte mică, pentru că după ce ar folosi astfel de arme, Rusia va înceta să existe ca țară, în general. După o astfel de acțiune nu cred că va mai vorbi cineva cu Rusia. Eu am impresia că pentru situația întregii lumi, folosirea armelor nucleare, transformă războiul într-un război nuclear global.

Adică Rusia va declanșa procesul unui război global, asta înseamnă că alte țări cu arsenal nuclear vor trebui să se implice în acest conflict. Din acest motiv, noi credem că nu există un scenariu în care vor fi folosite armele nucleare, pentru moment. Cert este, însă, faptul că Rusia va pierde războiul convențional.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri