Live

Exclusiv Climatolog: Rata mortalității crește din cauza schimbărilor climatice. „Dacă vorbim de sănătatea publică, este un impact semnificativ”

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Roxana Bojariu, coordonatorul secției de climatologie din cadrul ANM, a vorbit, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, despre efectele încălzirii globale. Aceasta consideră că „rata mortalității este în creștere din cauza schimbărilor climatice”.

Climatologul a vorbit despre impactul stresului termic asupra sănătății, evidențiind că persoanele care au boli cronice sunt cele mai expuse riscurilor.

Roxana Bojariu: Problema mare este că avem de-a face cu un stres termic ridicat. Iar în marile aglomerări urbane acest stres devine și mai puternic pe fondul insulei de căldură a orașului care se adaugă efectul valului de căldură. Și atunci, dacă vorbim de sănătatea publică, este un impact semnificativ în anumite cazuri pentru grupuri specifice, cum ar fi copiii, persoanele mai în vârstă, dar și persoanele cu boli cronice, de exemplu, cu boli cardiovasculare. Efectul este cu atât mai mare cu cât avem această cronicitate


Climatologul a mai adăugat: Și oamenii sănătoși resimt stresul termic, există evident, efecte asupra sănătății lor. Dar nu doar oamenii sunt cei care sunt impactați de stresul termic. Căldura excesivă are un impact asupra ecosistemelor, asupra culturilor agricole. Și tot ansamblul acesta de ecosisteme și sisteme umane până la urmă suferă pe fondul încălzirii globale de un stres termic accentuat în perioada caldă a anului și avem creșteri de mortalitate care se văd deja în cifre, se văd în multe orașe ale lumii.

Alexandru Rotaru: Inclusiv în România?

Roxana Bojariu: Există studii și pentru București, și pentru Cluj, și pentru alte câteva orașe din țară. Și acolo se vede efectul în datele acestea de mortalitate. Și mai este un aspect. Observăm în ultimul timp că avem o accelerare a încălzirii globale, pentru că recordurile cad unul după altul în ceea ce privește temperatura la nivel global și avem intensități din ce în ce mai mari ale acestor valuri de căldură. Practic avem de-a face cu situații din ce în ce mai severe.

Alexandru Rotaru: Efectul schimbărilor climatice este în creștere?

Roxana Bojariu: Dacă ne gândim la stresul termic, în anii viitori, cu atât mai mult în deceniile care urmează, vom avea un impact și mai mare. Aici problema e cât de mare va fi acest impact, care va fi oricum. Depinde însă și de noi, pentru că dacă reducem drastic emisiile, vom putea să încetinim oarecum creșterea și accelerarea  încălzirii globale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explicațiile climatologilor pentru ciclonul Boris. „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Avertismentul lui Bill Gates privind schimbările climatice: Copiii vor suferi cele mai extreme și ireversibile forme de malnutriție

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Semnalul de alarmă tras de climatologi în urma inundațiilor din România și celelalte țări europene

Partenerii noștri