Live

FMI discută la Guvern despre noi măsuri care să crească veniturile cu 2% din PIB în 2 ani. Fondul critică taxa pe marile companii

Silvian Trandafir Data actualizării: Data publicării:
Reprezentanții FMI discută cu premierul Marcel Ciolacu și cu miniștri la Guvern. Foto: gov.ro

FMI discută cu liderii politici iar la ora 10:30 urmau să ajungă la Guvern. Experții îi vor prezenta premierului Marcel Ciolacu câteva modificări sau măsuri pe care ei le-ar vedea în România. În primul rând, FMI spune că în România cheltuielile cu investițiile sunt încă mici iar calitatea serviciilor este sub media UE. De asemenea ei vorbesc, într-un raport obținut de Digi24, despre noi măsuri în plus față de cele trecute recent prin Parlament, care să crească veniturile în următorii doi ani cu 2% din PIB, adică peste 30 de miliarde de lei. Totodată, FMI critică taxa de 1% pe marile companii și bănci, spunând că pune presiune pe companiile care au marje mici de profit.

Problema majoră rămâne reforma fiscală, România având o fiscalitate foarte redusă și relaxată pentru domeniul microîntreprinderilor și cote de TVA mult prea reduse pentru multe categorii, dar și o taxare necorespunzătoare a proprietății. Adică FMI recomandă creșterea taxării pentru proprietăți. Ei mai recomandă ca în următorii 2 ani să venim cu alte măsuri de creștere a veniturilor în plus față de cele trecute recent prin Parlament, în valoare de 2% din PIB, adică peste 30 de miliarde de lei.

FMI spune că în România cheltuielile sunt încă mici cu investitiile, iar calitatea seviciilor este una încă sub media UE (sănătate, educație), iar creșterea calității și reducerea decalajelor față de UE o sa presupună creșteri de cheltuieli, confinanțările pe proiectele UE vor crește cheltuielile, pentru că trebuie adăugate resurselor nerambursabile/ fondurilor UE.

FMI critică taxa de 1% pe marile companii și bănci, spunând că pune presiune pe companiile care au marje mici de profit.

„Pachetul fiscal adoptat recent reprezintă un prim pas important în vederea reducerii deficitului fiscal ridicat. Cu toate acestea, sunt necesare alte reforme fiscale ambițioase pentru a reface spațiul fiscal, pentru a face sistemul fiscal mai echitabil și mai eficient și pentru a crește veniturile în vederea consolidării serviciilor publice.

Noul pachet fiscal îmbunătățește concepția politicilor în anumite domenii. Acesta lărgește baza de impozitare și îmbunătățește veniturile prin limitarea scutirilor pentru lucrătorii din sectoarele agricol, al construcțiilor, al prelucrării alimentelor și al tehnologiei informației, precum și prin limitarea numărului de bunuri care fac obiectul cotelor reduse de TVA. Aceste măsuri îmbunătățesc echitatea și sprijină ajustarea fiscală într-un mod favorabil creșterii economice. Creșterea impozitului pe microîntreprinderi va crește veniturile fiscale; dar pentru a elimina cu adevărat această portiță de scăpare, pragul de înregistrare ca microîntreprindere ar trebui să fie redus în continuare. În plus, impozitele pe cifra de afaceri aplicate băncilor și marilor întreprinderi reprezintă o povară inechitabilă pentru întreprinderile cu marje reduse și pot slăbi și mai mult intermedierea financiară.

Sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a crește veniturile, eficiența și echitatea. În următorii doi ani, va fi necesară o creștere a veniturilor de peste 2% din PIB, dincolo de câștigurile obținute în urma recentului pachet fiscal. În acest scop, măsurile-cheie care trebuie avute în vedere sunt: (i) eliminarea scutirilor, privilegiilor și portițelor de scăpare rămase; (ii) continuarea alinierii TVA; (iii) punerea în aplicare a impozitului pe proprietate reformat; și (iv) utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și, în sens mai larg, pentru a favoriza tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Îmbunătățirile în curs de desfășurare în domeniul administrării veniturilor, deși sunt necesare, nu oferă rezultate rapide sau previzibile și nu se poate conta pe ele pentru a realiza ajustarea fiscală necesară pe termen scurt”, arată raportul FMI.

Reprezentanții FMI au avertizat că pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea nu va aduce suficienți bani la buget. Măsurile sunt oricum blocate la Curtea Constituțională, așa că nu au niciun efect deocamdată. Experții internaționali merg astăzi la Palatul Victoria, în ultima zi a misiunii lor în România.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune un profesor de economie despre „taxa pe stâlp”: E mai nocivă decât creşterea TVA

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

Ministrul Finanțelor promite că va face tot posibilul să nu fie crescute cota TVA și impozitul pe venit în bugetul pe 2025

Opoziția, după publicarea „ordonanței trenuleț”: Mai ţineţi minte când spunea Ciolacu că se tatuează că nu va creşte taxele?

Partenerii noștri