Live

Hubert Thuma: Ilfov, un județ verde, care respiră aer curat. Se poate!

Data publicării:

Dincolo de discursuri, de programe și obiective, grija față de mediul înconjurător reprezintă un mod de viață. El se învață, se cultivă și se transmite din generație în generație. Natura este casa noastră; este cea care ne oferă aer curat, resurse și energie pentru a trăi. Cine nu înțelege acest lucru și nu respectă natura, nu poate gândi și construi sustenabil, nu poate avea proiecte viabile de dezvoltare personală și comunitară. Iată de ce protejarea naturii, a ecosistemelor și a habitatelor naturale este nu doar o datorie pe care o avem față de viitor, față de cei tineri, ci este parte a unui stil de viață civilizat, la standarde occidentale, pe care locuitorii județului Ilfov și-l doresc și pe care echipa PNL încearcă să îl construiască.

Ambiția noastră este aceea de a accelera proiectele existente, de a proteja și valorifica resursele de mediu și de a crește reziliența județului Ilfov la impactul schimbărilor climatice. Nu este un demers simplu, dar sunt convins că se poate realiza printr-un efort de echipă: Consiliul județean, primari, guvern și societatea civilă.

Vreau ca județul Ilfov să fie un loc de care oamenii să se bucure, în care să se simtă bine și un loc în care copiii să poată crește în siguranță.

Avem mult de construit, de la creșterea suprafețelor împădurite și realizarea unor planuri de management pentru ariile naturale protejate, la amenajarea de parcuri și spații verzi, creșterea calității aerului sau implementarea unui sistem inteligent de gestionare a deșeurilor, care să implice nu doar reciclarea și valorificarea acestora, ci și prevenirea generării lor. Depozitarea și tratarea inadecvată a deșeurilor reprezintă o problemă pentru o serie de comunități din județ și o sursă de poluare a solului, iar soluția este reprezentată de un sistem de management integrat al deșeurilor la standarde europene.

Înainte, însă, de a construi și de a pune bazele reconcilierii obiectivelor de mediu cu nevoia de dezvoltare economică este esențial să protejăm ceea ce avem deja, printr-un management mai responsabil și prin demararea unor proiecte pe care ilfovenii le așteaptă. Spre exemplu, în parteneriat cu administrația Bucureștiului, dar și cu ministerul Mediului se pot accelera demersurile pentru încadrarea celebrilor Codri ai Vlăsiei în categoria pădurilor cu funcții speciale de protecție (Grupa I).

De asemenea, pentru a îmbunătăți starea de sănătate a locuitorilor și a crește nivelul de trai este prioritar să generăm mai multă energie cu emisii reduse de carbon, să fim mai eficienți din punct de vedere energetic și mai inteligenți în utilizarea durabilă a resurselor. În paralel, sunt necesare măsuri de reducere a poluării aerului, în special cu particule în suspensie și nitrați.

Și pentru că traficul constituie o sursă importantă de poluare, dezvoltarea transportului public mai puțin poluant (de exemplu, metroul de la aeroport la Gara de Nord și îmbunătățirea rețelei de autobuze locale, în special cele electrice), construcția de noi străzi și de piste pentru bicicliști, promovarea mijloacelor de transport „verzi” și conturarea unei rețele de stații de încărcare EV pentru mașini electrice reprezintă nu opțiuni, ci imperative pentru orice administrație modernă, capabilă să răspundă eficient nevoilor cetățenilor.

Pe 27 septembrie ilfovenii au o șansă istorică, aceea a realizării acestor proiecte care vizează protejarea mediului înconjurător și, implicit, creșterea calității vieții. Acest lucru este posibil printr-o bună colaborare a echipei PNL din Ilfov cu un guvern liberal interesat de mediul înconjurător și de problematica schimbărilor climatice, dar și cu o administrație a Bucureștiului deschisă la dialog și conștientă că Ilfovul și Capitala trebuie să facă parte din același proiect de dezvoltare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri