Cum arată lupta pentru viitorul Guvern. USRPLUS atacă PNL și pune condiții. PNL ar prefera să guverneze cu PMP și UDMR
Cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, principalele partide de dreapta își dispută viitorul guvernării. Liderii USRPLUS pun condiții pentru o eventuală coaliție de guvernare, în timp ce PNL își exprimă intenția de a guverna fără partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș.
Disputa dintre cele două partide, USR-PLUS și PNL a pornit de la momentul numirii lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Cele două partide s-au acuzat reciproc de blat cu PSD, iar conflictul a culminativ cu anunțul USR-PLUS că nu îl va susține pe Ludovic Orban pentru a șefia executivului după parlamentare. Purtătorul de cuvânt al Alianței a declarat la Digi24 că propunerea de premier cu care vor merge la Cotroceni după alegeri va fi Dacian Cioloș.
În replică, premierul Ludovic Orban a spus că premierul este dat de partidul care câștigă alegerile.
Într-o conferință de presă susținută luna trecută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că prima opțiune de premier rămâne Ludovic Orban.
Dacian Cioloș, atac la Klaus Iohannis
Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, l-a atacat pe Klaus Iohannis pentru că și-a exprimat intenția de a îi încredința un nou mandat liderului PNL după alegeri.
„Premierul nu e decis acum, din discuţii pe care le avem la televizor, la telefon sau în oricare altă parte, acum discuţia e despre ce vrea să facă fiecare partid, ce candidaţi are şi după aceea să înceapă acest gen de discuţii. Bine ar fi ca şi preşedintele să aibă mai puţine opinii partinice şi să lase alegătorii români să decidă cine, ce partid, ce rezultat va avea”, a declarat Cioloș la Libertatea, potrivit Agerpres.
De asemenea, europarlamentarul USR PLUS Cristian Ghinea, a anunțat condițiile puse de partid pentru o eventuală alianță cu PNL. O eventuală coaliție de guvernare cu PNL va fi evaluată la fiecare trei luni, iar decizia păstrării alianței cu liberalii va fi luată doar dacă obiectivele de etapă sunt îndeplinite, susține Ghinea, într-un interviu dat publicației G4Media.
PNL vrea să guverneze cu PMP și UDMR
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat pentru Digi24.ro că prima opțiune a liberalilor pentru un viitor executiv după alegeri este „un guvern format din partidele care fac parte din grupul politic european PPE”. Din Partidul Popularilor Europeni fac parte PMP și UDMR.
De asemenea, în ceea ce privește propunerea de premier, Florin Roman a subliniat că după alegeri singura propunere agreată de PNL este Ludovic Orban.
„Candidatul nostru la funcția de premier este Ludovic Orban și vom merge cu această propunere la Cotroceni. Guvernul va fi format în jurul PNL din partide democratice care susțin Partidul Național Liberal”, a mai declarat vicepreședintele PNL.
USR-PLUS rămâne însă o variantă pentru guvernare, în condițiile în care PNL, PMP și UDMR nu vor reuși să obțină un rezultat care să le asigure o majoritate în Parlament.
„În ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obținerea majorității, indiscutabil, intră în discuție și USR PLUS. USR PLUS rămâne o variantă indiscutabilă, dar în primul plan avem în vedere colaborarea cu partidele din PPE”, a declarat și liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, la RFI.
UDMR ia în calcul intrarea la guvernare după alegerile parlamentare. Într-o declarație pentru Digi24.ro, liderul formațiunii, Kelemen Hunor, susține că „toate partidele vor la guvernare”.
Recent, Hunor spunea că UDMR ar fi interesată să participe la următoarea guvernare.
„Orice partid doreşte acest lucru. Dacă găsiţi un partid care spune că se prezintă la alegeri ca să stea în opoziţie, să puneţi ştampila pe noi, să nu puneţi ştampila pe acel partid. În politică acesta este scopul, să pui în aplicare programul politic cu care te duci în faţa electoratului, nu este nicio ruşine, dar acest lucru nu înseamnă că vei reuşi după fiecare alegeri să mergi în Executiv”, declara, la începutul lunii octombrie, președintele UDMR.
PSD ar vrea la guvernare dar exclude o colaborare cu PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că nu ar fi rău ca pentru prima dată social-democraţii să propună pentru funcţia de premier, dacă vor câştiga alegerile parlamentare, o altă persoană decât preşedintele partidului.
„Sunt foarte mulţi colegi care se încadrează în profilul de a fi primul ministru după 6 decembrie. Nu am luat o decizie în interiorul partidului. Nu are rost să facem speculaţii. Cred că nu este rău ca pentru prima oară PSD să vină cu o altă propunere de prim ministru decât cel care este şi preşedintele partidului”, a spus Ciolacu la Antena 3, potrivit Agerpres.
Gabriela Firea a avansat recent 4 variante de premier PSD: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Cristian Socol.
În același timp, și Pro România a anunțat propria propunere de premier în persoana lui Victor Ponta. Anunțul a fost făcut după fuziunea cu ALDE.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News