Live

Biroul Electoral Central amână anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor din București

Data actualizării: Data publicării:
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, cei mai mulți români ar vota cu PSD. FOTO: Getty Images

Suntem la un pas de încheierea alegerilor de duminică și a scandalurilor apărute în ultimele zile. După ce inițial Biroul Electoral Central era așteptat să pună capăt suspansului vineri, decizia a fost amânată, cel mai probabil pentru sâmbătă.

ACTUALIZARE 20:00 Decizia finală privind rezultatul alegerilor din Capitală este amânată din nou, cel mai probabil sâmbătă, pentru că au apărut chestiuni procedurale ce țin tot de speța de la Biroul Electoral Sector 1.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri seara, să claseze toate cererile de renumărare a voturilor, după ce biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti a hotărât vineri să-şi decline competenţa către Biroul Electoral Central (BEC) în soluţionarea contestaţiilor şi anume soluţionarea solicitărilor de renumărare a voturilor la Sectorul 1 şi Sectorul 5.

BEC a emis o Notă „privind luarea măsurii clasării cererilor de renumărare şi a sesizărilor primite de Biroul Electoral Central care vizează circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central în condiţiile art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare” în care spune:

„Având în vedere prevederile art. 95 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care relgementează procedura de contestare a operaţiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare şi totalizare a voturilor, precum şi de înregistrare a rezultatului votării în procesele-verbale,

văzând procedura de întocmire, verificare şi predare-primire a proceselor-verbale privind rezultatele alegerilor prevăzută de Hotărârea BEC nr. 98/15/09/2020,

observând că cererile de «renumărare» a voturilor din circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de BEC în condiţiile art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au rămas fără obiect,

în baza art. 9 alin. (1) şi art 19 lit. e) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerile locale din anul 2020, precum şi ale ordinului preşedintelui AEP 483/2020 privind desemnarea angajaţilor AEP care îşi desfăşoară activitatea în aparatul tehnic auxiliar al BEC, constituit la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, propunem următoarele:

1 Clasarea de către preşedintele BEC, la propunerea şefului departamentului legislativ al AEP, a cererilor de «renumărare» şi a sesizărilor primite de BEC, care vizează circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de BEC în condiţiile art. 39 alin (1) lit. g) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

2 Referatele de clasare, cererile şi sesizările clasate vor fi menţionate de ordinea de zi la rubrica Lucrări clasate”, arată nota emisă vineri de Biroul Electoral Central.

Vezi aici Nota Biroului Electoral Central.


Știrea inițială:

Biroul Electoral Central este așteptat să anunțe vineri rezultatele finale ale scrutinului din Capitală. 

Joi seară, cererea PSD de reluare a alegerilor la Sectorul 1 a fost respinsă. Solicitarea privind reluarea alegerilor la Sectorul 1 fusese adresată BEC de PSD, iar între argumentele pe care se baza cererea era și înregistrarea din sala unde erau sacii de vot, apărută în spațiul public.

Voturile nu vor fi renumărate nici în sectoarele 2 și 5 și nici în județul Călărași, pentru că nu sunt îndeplinite criteriile procedurale în acest sens.

Biroul Electoral Central a emis joi o circulară pentru aplicarea unitară a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 27 septembrie, ca urmare a numeroaselor cereri de renumărare a buletinelor.

Precizările făcute de BEC

În document se arată că, în cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ţinând cont de mai multe reguli.

* În cazul încărcării în SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care conţine neconcordanţe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la sediul acestora;

* Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunţate ca urmare a soluţionării contestaţiilor (...), de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura preşedintelui şi ştampila biroului electoral care a adoptat hotărârea;

* Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti verifică toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secţii de votare în vederea asigurării coerenţei şi a întocmirii corecte a acestora.

Potrivit BEC, verificarea anterior menţionată trebuie să asigure:

- respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;

- ca numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare.

* Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlalţi membri ai acestora şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral, se precizează în circulară.

* Totodată, pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule.

* Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi, mai arată BEC.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Votul la secţiile din străinătate pentru alegerile prezidențiale va fi prelungit până la miezul nopții doar în ziua de duminică

Serverele Primăriei Sector 5, atacate de hackeri care cer o răsumpărare de 5 milioane de dolari

Primăria Sectorului 1 a fost executată silit. Sechestru pus pe 19 mașini, inclusiv cea folosită de Clotilde Armand

Biroul Electoral Central a stabilit machetele buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale

Partenerii noștri