Live

EURO 2024: Un jurnalist a rămas fără acreditare după ce i-a provocat pe fanii sârbi imitând vulturul albanez

Data publicării:
UEFA a exclus de pe lista ziariştilor acreditaţi un jurnalist kosovar, după ce acesta a imitat vulturul albanez în faţa unei întregi tribune de suporteri sârbi. Foto: Captură video

UEFA a exclus de pe lista ziariştilor acreditaţi un jurnalist kosovar, după ce acesta a imitat vulturul albanez în faţa unei întregi tribune de suporteri sârbi, în timpul unei transmisiuni în direct a meciului dintre Serbia și Anglia, scrie The Guardian.

Lui Arlind Sadiku, care transmite pentru postul de televiziune Artmotion, i s-a refuzat intrarea la conferința de presă a Albaniei de marți și ulterior i s-a confiscat acreditarea. Într-o scrisoare citată de The Guardian, angajatorilor lui Sadiku li s-a transmis de către UEFA că permisul său a fost anulat cu efect imediat din cauza „abaterii de la meciul dintre Serbia și Anglia”.

Înainte de meciul de duminică, Sadiku a transmis din ceea ce spunea că a fost o poziție alocată de UEFA în fața a câteva mii de suporteri ai Serbiei. În transmisiune se aud cântări și Sadiku spune că suporterii au inclus expresia „Kosovo je srce Srbije” („Kosovo este inima Serbiei”). Spre sfârșitul segmentului de trei minute s-a uitat spre mulțime și a făcut gestul „vulturului” cu mâinile.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo și relațiile au continuat să fie tensionate de la încheierea războiului din Kosovo din 1999. Etnicii albanezi formează aproape 93% din populația Kosovo și țările împărtășesc o legătură strânsă. Simbolul „vulturului”, care reprezintă vulturul cu două capete de pe steagul Albaniei, este probabil să fi fost privit ca provocator, având în vedere o lungă istorie de dușmănie cu Serbia.

Sadiku, care a primit amenințări cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare în ultimele trei zile, a declarat pentru The Guardian că reacția sa a fost instinctivă și emoțională. „Oamenii nu știu cum m-am simțit în acel moment, pentru că am o traumă provocată de război”, a spus el. „Casa mea a fost bombardată în miezul nopții când eram copil, dormeam și îmi amintesc că m-am trezit cu sticlă și sânge pe față și corp. Știu că a fost neprofesionist din perspectiva unui jurnalist, dar să-mi văd familia în acea situație a fost traumatizant pentru mine și nu pot uita.”

Ca răspuns la o anchetă din partea The Guardian, UEFA a transmis: „UEFA poate confirma că unui jurnalist i s-a anulat acreditarea din cauza unei conduite greșite la meciul Euro 2024 dintre Serbia și Anglia din 16 iunie 2024. Acest reporter poate fi înlocuit de un alt jurnalist din aceeași organizație pentru restul turneului.”

 

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România va încasa 12.250.000 de euro după participarea la EURO 2024. Cât ar putea câştiga Spania dacă ajunge campioana Europei

Momente emoționante la revenirea în țară a tricolorilor. Sute de fani i-au așteptat la Mogoșoaia și i-au cântat La mulți ani lui Niță

“Generaţia de Suflet” a ajuns în țară. Burleanu: În maxim o săptămână vom comunica viitorul lui Edi Iordănescu la echipa națională

Mesajul lui Edi Iordănescu pentru tatăl său, Anghel Iordănescu, după eliminarea României de la EURO 2024

Partenerii noștri