Video Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 8 februarie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 16 august
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 25 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 24 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 13 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 11 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 4 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 2 iunie
1950 - SABIA ȘI SCUTUL REGIMULUI
Stasi, temuta poliție secretă din Germania de Est, era înființată de regimul comunist. Funcționa ca și KGB și avea același scop: să protejeze partidul și să prindă dușmani. Aproape 250.000 de est-germani au fost arestați de către Stasi. Agenția avea dosare pentru milioane de oameni. Cei urmăriți erau înregistrați, filmați și monitorizați mereu. Stasi avea chiar mirosul persoanelor vizate în borcane, în cazul în care ar fi fost folosiți câini de urmă. Agenția a fost desființată în 1990. Oricine își poate citi dosarul Stasi.
1904 - RĂSĂRITUL SOARELUI
O flotă rusă, aflată la ancoră în Port Arthur din Manciuria, pe atunci parte a Imperiului Rus, era atacată cu torpile. Distrugătoare japoneze au venit noaptea și au tras. Șapte nave rusești au fost avariate. A fost prima bătălie din războiul ruso-japonez, care va ține până anul următor. Conflictul se va termina cu o victorie categorică a Japoniei. Era începutul ascensiunii Japoniei ca mare putere globală. Rusia era prima putere europeană înfrântă de o forță asiatică. Moscova era umilită. Începea decăderea Țarilor
1945 - EVADARE CURAJOASĂ
Mihail Deviataev și alți nouă prizonieri sovietici fură un avion german și fug din lagăr. Erau folosiți pentru muncă la Peenemünde, unde au fost create rachetele V2. Deviataev era pilot militar și face planul să fure avionul personal al comandantului lagărului. Reușește să ajungă pe teritoriul URSS. Evadații oferă informații prețioase. Dar NKVD crede că Deviataev și ceilalți nouă sunt spioni germani. Sunt trimiși într-un regiment penal. Cinci mor. Deviataev este reabilitat în 1957. Devine erau al URSS.
1587 - TRĂDARE FATALĂ
Maria Stuart, Regina Scoției, era decapitată la Castelul Fotheringhay. Maria, în vârstă de 44 de ani, fusese găsită vinovată în încercarea de asasinare a Reginei Elisabeta I. La 11 august 1586, Maria fusese arestată pentru complotul Babington. Catolicii o susțineau pe Maria, la tronul Angliei, în locul verișoarei ei, protestanta Elisabeta I. Elizabeta I a ezitat să semneze mandatul de moarte, temându-se de precedentul pe care l-a creat, dar în lipsa unei alte modalități de a "scurta viața" Mariei, a semnat.
1807 - SFÂRȘITUL LEGENDEI
Invincibila armată franceză condusă chiar de Napoleon Bonaparte avansa pe continentul european fără adversar. Însă, lucrurile aveau să se schimbe la Eylau, Prusia. O armată rusă cu peste 70.000 de soldați și cavaleri, susținută de 250 de tunuri se opunea avansului spre Rusia, la 25 de km de actualul Kaliningrad. Mareșalul francez Murat conducea cea mai mare șarjă a unei cavalerii: 3.500 de grenadieri călare. Bătălia a fost un carnagiu și nu a avut un câștigător.
1905 - FURIA NATURII
Viața în cele peste 100 de insule ale Polineziei Franceze din Oceanul Pacific era una idilică. Totul avea să se schimbe când în larg cerul s-a acoperit de nori. O masă de aer nemaivăzută până atunci începea să se rotească în jurul insulei principale, Tahiti. Era ochiul unui ciclon uriaș care avea să distrugă tot. Liniștea vieții, pe insulele înconjurate de ape turcoaz, s-a transformat într-un iad. Puterea ciclonului a ras totul de pe insule și peste 10.000 de oameni au pierit.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News