Live

Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 26 septembrie

Data publicării:

1983 - OMUL CARE A SALVAT PLANETA

Acum 40 de ani, un satelit sovietic a detectat că cinci rachete nucleare americane zburau spre URSS. În centrul de comandă din Moscova, Stanislav Petrov era de gardă.

Petrov ar fi trebuit să-și alerteze superiorii, care ar fi dat ordinul să fie lansate rachetele sovietice. Dar colonelul nu a făcut asta, deoarece a simțit că este ceva greșit.

Stanislav Petrov a avut dreptate. Satelitul sovietic dăduse o eroare. Nu era nicio rachetă în zbor. Decizia colonelului a salvat toată planeta de la apocalipsa nucleară.

1960 - POLITICĂ LA TELEVIZOR

Richard Nixon, pe atunci vicepreședintele SUA, și John F. Kennedy, un tânăr senator, s-au întâlnit acum 64 de ani într-un platou TV pentru o dezbatere politică.

A fost prima dezbatere între doi candidați la președinția SUA care a fost televizată la nivel național. A fost un moment care a schimbat politica în SUA, dar și în lume.

Richard Nixon a părut stângaci în fața camerelor TV. Dar Kennedy, mai tânăr și telegenic, a captivat publicul din SUA. Două luni mai târziu, JFK a fost ales președinte.

1687 - DISTRUGEREA UNUI MONUMENT

Partenonul din Atena, care avea pe atunci 2.000 de ani, a fost avariat serios de o explozie. Un proiectil venețian a detonat muniția depozitată de otomani în clădire.

Partea centrală și acoperișul au fost distruse. Bucăți de marmură cad peste soldați. Sute de oameni au murit. Templul antic scăpase până atunci aproape întreg.

Între 1800 și 1803, contele britanic Elgin salvează unele dintre sculpturile antice de la Partenon și le duce la British Museum din Londra, unde pot fi admirate și acum.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ne pierdem istoria digitală. 25% dintre toate paginile web care au existat la un moment dat între 2013 și 2023 nu mai sunt accesibile

Se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. Cum relata presa vremii construcția “Epocii de Aur”

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 septembrie

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 7 septembrie

Partenerii noștri