Live

Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 19 septembrie

Data publicării:

1940 - DEFINIȚIA CURAJULUI

Witold Pilecki, un ofițer polonez, a ajuns la Auschwitz după ce s-a oferit voluntar ca să fie închis acolo. El dorea să arate lumii ororile care se petreceau în lagărul nazist.

Cât a stat la Auschwitz, Pilecki a transmis informații care au ajuns la Rezistența poloneză. De asemenea, a făcut o mișcare de rezistență chiar în lagăr, alături de deținuți.

Scapă cu viață de naziști, dar nu scapă de comuniști. A fost acuzat de guvernul comunist polonez că este agent străin. Witold Pilecki a fost executat în 1948.

1945 - PEDEAPSĂ PENTRU MINCIUNI

William Joyce, un britanic care a făcut propagandă pentru naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost condamnat la moarte de un tribunal din Londra.

Joyce era cunoscut ca "Lordul Haw-Haw". Între 1939 și 1945, a fost principalul propagandist de limbă engleză al Germaniei naziste. Minciunile lui se auzeau la radio.

Lordul Haw-Haw vorbea despre presupuse pierderi mari în rândul Aliaților și despre victorii naziste care nu au existat. A fost prins de soldați britanici în 1945.

1991 - OMUL DE GHEAȚĂ

Doi turiști care escaladau Alpii italieni au găsit un cadavru la 3.210 m altitudine. Credeau că este un om care a murit recent, dar adevărul era cu totul altul.

Cadavrul aparținea unui om care murise cu 5.000 de ani înainte. "Ötzi" este atât de bine păstrat încât a oferit informații unice despre viața în Epoca de Cupru.

"Ötzi" a murit în 3230 î. Hr., când avea 45 de ani. Se pare că a fost omorât, deoarece avea o săgeată în umăr. Omul Ghețurilor se află la un muzeu din Bolzano, Italia.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Indubitabil! Cum a fost numit Lucescu în Kosovo, după ce i-a făcut mincinoși și lipsiți de fair-play! Doar DOUĂ cuvinte folosite

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 20 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 18 noiembrie

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

Partenerii noștri