Live

Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 august

Data actualizării: Data publicării:

1936 - SVASTICA ȘI INELELE OLIMPICE 

În Berlin, capitala Germaniei naziste, sub privirile lui Hitler și ale celorlalți lideri ai regimului, a avut loc ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de Vară din 1936. Stadionul Olimpic din Berlin, care există și acum, a fost construit special pentru acest eveniment. Naziștii au folosit competiția să își promoveze ideile criminale. Berlin fusese ales drept gazdă înainte de venirea lui Hitler la putere. Mai multe țări au încercat să boicoteze Jocurile Olimpice "naziste", dar eforturile lor nu au avut succes.

1943 - BOMBARDAREA RAFINĂRIILOR DIN PLOIEȘTI

162 de bombardiere grele americane B-24 Liberator, venite din Libia, au atacat simultan rafinăriile și sondele de petrol din Ploiești, surse de carburant pentru germani. Avioanele au atacat ziua, deși apărarea antiaeriană de la Ploiești era una dintre cele mai redutabile din Europa. Raidul a fost un eșec. SUA au pierdut 53 de avioane. Sute de aviatori au fost uciși sau capturați. Apărătorii au pierdut 7 avioane. Aviația SUA a concluzionat ulterior că raidul nu a redus semnificativ producția rafinăriilor vizate.

1944 - LUPTĂ PENTRU LIBERTATE

După ani de pregătiri clandestine, rezistența poloneză din Varșovia s-a răsculat împotriva ocupației naziste. Au urmat 63 de zile de lupte eroice ale polonezilor. Răscoala a coincis cu avansul Armatei Roșii, care era în suburbiile Varșoviei. Dar Stalin a ordonat soldaților săi să se oprească și să nu intervină în ajutorul polonezilor. Germanii au distrus 90% din Varșovia ca să înfrângă rezistența poloneză. Sovieticii au înaintat abia în ianuarie 1945, după ce luptele erau terminate de câteva luni.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 20 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 18 noiembrie

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

Partenerii noștri