Live

Video Lasconi, criticată dur pentru că nu a știut câți bani alocă România pentru Apărare: „E absolut halucinant cum bate câmpii”

Data publicării:
Elena Lasconi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, a dat răspunsuri stângace la întrebări legate de politică externă și securitate națională, domenii esențiale pentru un șef de stat. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Lasconi nu a știu cât la sută din PIB alocă România pentru Apărare și s-a bâlbâit la întrebarea legată de prezența trupelor străine pe teritoriul țării noastre. Președinta USR a afirmat că ea „simte că va fi pace de la anul, dar se va ajunge la pace dacă poporul ucrainean dorește asta”.

Anca Grădinaru: În România câte trupe străine din NATO?

Elena Lasconi: Da, avem. Avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred cam atât. Nu știu, dacă nu cumva și din Italia, dar nu.

Anca Grădinaru: Mai avem din Statele Unite.

Elena Lasconi: Păi din Statele Unite, da.

Anca Grădinaru: Considerați că populația României ar trebui să se pregătească pentru război?

Elena Lasconi: Păi, în ce sens să se pregătească? Adică să băgăm panica în popor și să spunem acum gata, ne pregătim pentru război? Cred că dacă am avea niște baze sportive unde să se antreneze sportivii, dacă am avea bazine de înot, câte ar trebui.

Anca Grădinaru: Care ar fi legătura?

Elena Lasconi: Păi ar fi legătura, că ai o stare de sănătate bună și practic ești antrenat, dar fără...de ce să antrenez pe cineva? Eu cred că noi avem nevoie de o armată de profesioniști.

Anca Grădinaru: Ce buget ar trebui să aibă Ministerul Apărării de anul viitor, să zicem?

Elena Lasconi: Cred că dacă ne-am încadra la 2,5% din PIB ar fi în regulă.

Elena Lasconi: România este în acest an la 2,5% din PIB.

Elena Lasconi: Am înțeles. Eu cred că deocamdată ar trebui să rămânem la 2,5% din PIB.

Lasconi, val de critici după declarații

Momentul a atras critici din partea PNL. Nicoleta Pauliuc, președinta comisiei de Apărare din Senat, spune: „Este absolut halucinant gradul în care Elena Lasconi bate câmpii pe subiecte de securitate, apărare şi politică externă. A ajuns până într-acolo încât declaraţiile sale, din postura de candidată la prima funcţie în stat, generează chiar vulnerabilităţi”.

Pauliuc consideră că „din comoditate intelectuală şi refuzând să se informeze puţin, Lasconi reia narativul rusesc” prin afirmații de genul „războiul se va încheia când va vrea Ucraina”.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Două femei, obligate să se dezbrace înainte de meci, pe stadion: ”Ce imbecilitate!” Imaginile au ajuns virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pe cine ar pune Elena Lasconi premier, dintre contracandidați. Ce a răspuns lidera USR, întrebată cu cine ar merge pe o insulă pustie

Ciucă, despre moţiunea de cenzură inițiată de USR: „Este absolut lipsit de sens”

Ce i-ar pune George Simion pe contracandidații lui să facă, dacă ar lucra la o casă. „Ciucă să dea cu bidineaua”

Ciucă, despre moțiunea de cenzură a USR: Îi invit să discutăm despre viitor / Lasconi: Onoarea, curajul și respectul sunt vorbe goale

Partenerii noștri