Deși BOR îi interzice, un preot din Iași vrea să fie primar din partea PNL. Liberalii i-au anunțat oficial candidatura și l-au lăudat
Un preot din Iași vrea să devină primar, deși nu are voie. El a fost suspendat de superiorii săi după ce și-a anunțat candidatura. Preotul vrea să candideze din partea PNL, dar Sfântul Sinod interzice o astfel de implicare politică a preoților.
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
Momentul în care un șofer din Iași virează la stânga și este lovit în plin de tramvai
În 10 martie, PNL a anunțat oficial candidatura preotului Neculai Zugravu pentru funcția de primar al orașului Târgu Frumos din partea liberalilor. La eveniment au fost prezenți membri din conducerea județeană a partidului, în frunte cu Alexandru Muraru și Costel Alexe.
Neculai Zugravu are 68 de ani și și-a depus cererea de pensionare la arhiepiscopie. Arhiepiscopia Iașilor l-a avertizat însă pe preot că încalcă regulile și că va fi judecat. Prin pensionare, preoții nu-și pierd calitatea de ierarhi, ei pot sluji în continuare și sunt considerați membri ai Bisericii până la sfârșitul vieții. Concret, se supun acelorași reguli ale Sinodului și după ieșirea la pensie.
Momentan, preotul nu mai poate face slujbe până la clarificarea situației.
Biserica interzice implicarea preoților în campanii electorale
Scandalul intervine într-un moment în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române interzice implicarea directă în politică și candidatura preoților la funcții publice.
Preoţii vor avea obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic, iar opţiunea lor politică va fi exprimată doar prin votul personal secret, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, Biserica Ortodoxă Română a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.
Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor şi va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală, mai precizează Sfântul Sinod al BOR, menţionând că abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
Pe de altă parte, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuşi ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, în următoarele condiţii: "a) lipsa unor candidaţi laici ortodocşi, bine pregătiţi, capabili să reprezinte eficient comunităţile din care provin şi în a căror componenţă intră credincioşi ortodocşi; b) încălcarea neutralităţii politice sau susţinerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenţii altor culte sau organizaţii religioase; c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituţia Bisericii şi valorile morale creştine ale societăţii sau candidarea respectivelor persoane ca independenţi", mai menţionează sursa citată. Totodată, preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News