Live

Câți români sunt așteptați la urne pentru alegerile de duminică. Numărul cetățenilor cu drept de vot a crescut

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Calin

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până pe 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Potrivit unui comunicat al AEP, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale şi a importurilor de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP) şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP).

În luna mai, la nivelul Primăriilor au fost radiate din Registrul electoral 19.962 persoane ca urmare a decesului şi a 215 persoane ca urmare a interzicerii exercitării dreptului de a alege sau că au fost puşi sub interdicţie.

De asemenea, un număr de 107 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Totodată, datele importate de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor arată că au intrat în evidenţe 2.673 alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 alegători noi.

Câți dintre alegători au domiciliul în străinătate

AEP mai precizează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai menţionează AEP.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota românii din străinătate

Șeful AEP: Au fost organizate 18.968 de secţii de votare și 950 de secţii în străinătate pentru alegerile prezidenţiale

Când va fi aprobat buletinul de vot pentru referendumul lui Nicușor Dan. Anunțul șefului AEP

Toni Greblă și Nicușor Dan, neînțelegeri privind referendumul din București. Unul acuză difuncționalități, altul - birocrație

Partenerii noștri