Alexandru Rafila, aflat în fruntea listei PSD pe București pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților, consideră că Daniel Ghiță, coleg de partid și susținător al nepurtării măștii, este “un om de bună credință”. Directorul Societății de Microbiologie nu contestă adevărul științific și susține că “expresia încrederii sau neîncrederii în existența coronavirusului nu are o conotație politică”.
“Nu am coordonatele domnului Ghiță, dar cu siguranță voi avea ocazia în perioada următoare să putem să stăm de vorbă. Sunt convins că e un om de bună credință. Buna credință trebuie să aibă o corelație cu acceptarea regulilor unui joc și chiar dacă ne place sau nu, dacă credem sau credem mai puțin în problematica acestei infecții cu noul coronavirus până la urmă sunt convins că domnul Ghiță va respecta prevederile legale în ceea ce privește utilizarea măștii și lucrul acesta îl va proteja și pe el și pe cel din apropierea lui”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi24.
Acesta a spus că adevărul științific privind infecția cu noul coronavirus nu este un subiect de dezbatere.
“Una este libertatea de expresie și altceva este modul în care te comporți. Domnul Ghiță își exprimă, trebuie să o respectăm, pentru că nu avem niciun motiv să nu o respectăm, să-l ascultăm, face parte dintr-un mecanism democratic. Dacă dânsul își exprimă această opinie, dar din respect pentru lege poartă mască, nu cred că e niciun fel de problemă”, a adăugat el.
Întrebat de ce s-a înscris într-un partid care primește oameni care sunt împotriva măștii, Rafila a precizat:
„Nu știu dacă ăsta este motivul pentru care oamenii au o opțiune politică, de exemplu, de stânga. În ultima perioadă, încercarea de demonizare a mișcării de stânga din România, pentru că, vrem, nu vrem, e reprezentată de PSD, nu face bine democrației în primul rând și nici jocului politic. Să zicem că PSD nu ar exista și nu ar fi existat o alternativă de stânga în România. Credeți că era un lucru favorabil democrației? Personal, nu cred”.
Întrebat dacă cei care nu cred în existența coronavirusului, care militează pentru nepurtarea măștii ar trebui să fie reprezentați în Parlament, profesorul a spus: “Opțiunea politică e una, expresia încrederii sau neîncrederii în existența coronavirusului nu cred că are o conotație politică. Aș putea să caut și să găsesc exemple și din alte zone ale politicii din UE persoane din zona de dreapta care au opinii similare. Dacă încercăm să legăm o opțiune politică de o chestiune care ține de sănătatea publică și încercăm să grupăm adepții celor care au îndoieli în ceea ce privește existența coronavirusului sau a pandemiei, nu mi se pare potrivit”.
Reprezentantul României la OMS a explicat și motivul pentru care a intrat în politică.
“Motivul pentru care am intrat în acest partid este că eu mă conduc după adevăr, principii profesionale și etice. Dacă o să acceptăm acest lucru, o să reușim să schimbăm clasa politică și percepția despre politică.
Cea mai frecventă acuzație pe care am primit-o după ce am anunțat opțiunea mea politică a fost că m-am dus în Parlament ca să mă căpătuiesc, să-mi reprezint interesele personale sau a câtorva persoane care au un anumit obiectiv. Lucrul ăsta este generat de ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, când mulți dintre oamenii care au intrat în politică au intrat exact pentru acest motiv.
Dumneavoastră și publicul larg ar trebui să ne dea ocazia să demonstrăm că nu este așa și că putem să avem o opinie măcar puțin mai favorabilă pentru cei care ajung în Parlament”, a afirmat Alexandru Rafila.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că Parlamentul trebuie să reprezinte pe toată lumea, iar luptătorul Daniel Ghiţă are dreptul la opinie.
Editor : Alexandru Costea