În Oradea, părinţii bobocilor de clasa I au găsit soluţia ca să compenseze lipsa manualelor care ar fi trebuit să fie date de şcoală: cumpără manuale auxialiare, un fel de caiete de lucru.
"Dacă alţii nu ne ajută... trebuie să facem pentru copiii noştri, nu?", spune un părinte.
"M-am obişnuit cu ideea de a plăti. Am plătit şi la grădiniţă, plătesc şi la şcoală."
La rândul lor, învăţătoarele cadrele didactice întocmesc fişe de lucru, pe care le distribuie copiilor. Materialele didactice sunt plătite cu bani din fondul clasei ori al şcolii.
"Având în vedere că suntem la clasa I, Abecedarul are o valoare de simbol, de aceea este aşteptat cu nerăbdare atât de copii, cât si de noi, cadrele didactice", consideră Diana Zlibuţ, învăţătoare.
Situaţia este mai gravă în şcolile rurale, unde elevii învaţă după manuale vechi şi uzate. Părinţii nu au bani să le cumpere nici măcar un manual.
"Am împrumutat manualele vechi de clasa I, de la cei care au fost trecut clasa I. Am ales fişe de lucru ca să completăm lipsa manualelor şi le aşteptăm. Copiii sunt nerăbdători. Prima zi de şcoală nu au avut pe bancă absolut nimic. Ei aşteptau. Unde sunt manualele promise?", se întreabă Edith Puşcou, învăţătoare la clasa I.
Situaţia manualelor rămâne incertă. Prin şcoli circulă zvonuri potrivit cărora elevii vor primi cărţile necesare la începutul lunii noiembrie, când se vor întoarce din vacanţă.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş