Victor Prisăcariu, cercetător la Oxford: Există probleme și în Europa, în America, în Asia, dar noi nu le vedem decât pe ale noastre

Data publicării:
victor 3

Vin românii! Așa suna titlul unui documentar controversat difuzat recent de postul britanic Channel 4, un film care reînvie prejudecățile despre românii care muncesc în Anglia.

În fapt, din datele oficiale reiese că aproximativ 100.000 români lucrează în Marea Britanie. Sunt muncitori, doctori sau ingineri. Victor Prisăcariu este unul dintre cei care fac performanță în Regat. Este doctor în filozofia ingineriei şi cercetător la Universitatea din Oxford. Face parte din „generația X”, generația celor care privesc înainte, dar nu uită ce au lăsat în urmă.

„Cred că Victor a confirmat ceva în mintea mea, că este o diferenţă între a fi foarte bun şi a fi excepţional de bun. Şi vreau să spun că Victor este excepţional de bun în ceea ce face”, afirmă David Murray, șeful departamentului de cercetări în știința ingineriei.

Oxford, o instituție de elită, o universitate la care vor să ajungă cei mai inteligenți tineri din întreaga lume. 47 de laureaţi ai premiului Nobel au studiat sau au predat aici, la Oxford. Ei sunt doar o mică parte dintre oamenii de seamă pe care cea mai veche universitate din Marea Britanie i-a dat lumii.

„Oxford îţi dă posibilitatea să mai ţii încă idealurile vii. Cred că probabil unul dintre cele mai importante lucruri la Oxford este că eşti respectat. Singura competiţie tinde să fie cu tine însuţi”, explică Victor Prisăcariu, cercetător ştiinţific la Oxford.

Tânărul cercetător ieșean trăieste și muncește printre premianţi. Ştie însă că educaţia de acasă l-a pregătit pentru o carieră printre cei mai buni.

„Toţi suntem produsele educaţiei din familie, nu pot spune că l-aş cuantifica, dar probabil că educaţia din familie m-a făcut ce sunt azi”, spune Victor Prisăcariu.

Victor şi-a dorit mereu să inoveze, să facă diferenţa. În Marea Britanie, a găsit profesorii de care avea nevoie pentru ca visul său să devină realitate.

„Sistemul educaţional aici este foarte deschis. La noi un profesor poate avea o atitudine superioară faţă de student. Aici poţi lucra cu cel mai bun profesor sau chiar cea mai bună persoană pe domeniul respectiv din lume şi te tratează ca un egal. Mergi la masă, mănânci cu cineva care a luat Premiul Nobel, te tratează ca pe un egal şi toată lumea este complet drăguţă”, spune Victor Prisăcariu.

Înca din secolul al XI-lea, Oxford şi-a păstrat prestigiul de universitate de top, organizată cu totul special.

„În Oxford, când intri la universitate, eşti membru al universităţii, şi al unui colegiu şi al unui departament. Trei entităţi diferite. Universitatea este făcută din 30 şi ceva de colegii şi la departament îți faci cercetarea. Eu am fost membru la colegiul ăsta iniţial, cel mai vechi din Oxford. În momentul în care ai ajuns la Oxford, cam tot ce cheltui tu merge prin colegiu, asta e inclusiv masă, inclusiv filmele, toate astea merg prin colegiu şi la colegiu plăteşti cu cardul o dată pe an. Deci asta înseamnă că nu prea vezi banii care trec dintr-o parte în alta. Te rupe destul de mult de realitate... ajungi să te concentrezi exact pe ceea ce lucrezi”, adaugă Victor Prisăcariu.

La Oxford predau profesori din peste 100 de ţări şi studiază tineri din peste 140 de state. Carl este coleg cu Victor si recunoaste ca românul este mai bun decât el.

„Este un programator hardcore, poate să programeze atât de rapid, n-aş putea să concurez cu el, dar am învăţat mult de la el. Cred că va schimba lumea, din multe puncte de vedere”, afirmă Carl Yuheng Ren, asistent de cercetare postdoctorală.

Dincolo de studii, tânărul ieşean a învăţat în Marea Britanie să aibă mintea mereu deschisă şi... mai multă încredere în sine: „Aveam imaginea despre Oxford ca un loc în care vin cei mai buni oameni din lume şi nu ştiam dacă eu sunt compatibil. Aşa că m-am înscris la un curs de algebră liniară şi am terminat printre primii. Şi am zis cum am terminat printre primii în ţară şi printre primii şi aici, înseamnă că pot să mă descurc. (Reporter: Cum e să ai de-a face cu cei mai sau printre cei mai buni oameni din lume, în fiecare zi?) Este foarte interesant că ai ce şi cu cine vorbi la prânz. În momentul când ai de-a face cum oameni foarte inteligenţi, începi să crezi că devii şi tu mai inteligent”.

Chiar dacă îi este greu să facă o comparaţie între Marea Britanie şi România, atunci când se gândeşte la educaţie, cercetătorul spune că studenţii români ar trebui să creadă mai mult în ei.

„Noi foarte des ne criticăm ţara şi ne criticăm pe noi înşine oriunde am merge, ceea ce cred că este greşit, nu suntem mai răi sau mai buni ca ceilalţi. Există probleme şi în Europa vestică, există probleme şi în Asia, există multe probleme în America, dar noi nu le vedem decât pe ale noastre. Deci asta ar fi, respectul pentru munca şi ideile noastre. Dacă cineva nu este de acord cu mine nu înseamnă că el nu are dreptate. Sau nu înseamnă că eu nu am dreptate”, asigură Victor Prisăcariu, cercetător ştiinţific la Oxford.

În prezent, milioane de români muncesc sau studiază peste hotare. Victor este încrezător în viitor: „Cred că mulţi se vor întoarce... în general lumea nu pleacă din ţară spre altă ţară, pleacă de undeva, spre ceva. Deci foarte multă lume pleacă din ţară din cauză că ceva nu merge în ţară”.

Victor Prisăcariu programează viitorul, la Oxford. Face parte din generația speranței, a celor care cred în puterea educației de a schimba lumea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...