Principesa Margareta s-a născut, în exil, la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949. Este Principesa Moștenitoare a României, prima fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României. După o viaţă în exil, Principesa Margareta a păşit pentru prima oară pe pământ românesc în ianuarie 1990, imediat după căderea dictaturii.
„Am descoperit ce s-a făcut în timpul comunismului, copii abandonați, persoane în varsta abandonate, sate distruse. Când am venit prima oară, m-am simțit, pentru prima oară în viața mea, o persoană întreagă”, mărturisea Principesa Margareta într-un interviu acordat în mai 2013 pentru emisiunea Kilometrul 0.
În acelaşi an, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Principesa moştenitoare a înfiinţat fundaţia care-i poartă numele, pe care a dedicat-o sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale. Fundaţia Principesa Margareta include şi programul „Tinere Talente", prin care sunt oferite burse de studiu tinerilor artişti aflaţi în situaţii materiale dificile. Cu birouri deschise şi la Geneva, Londra, Paris, Bruxelles și New York, în 2015, Fundaţia a aniversat 25 de ani de existenţă. Zeci de mii de oameni au fost sprijiniţi şi peste 11 milioane de euro au fost investite în români.
„M-ați întrebat care este rolul nostru și cred că ăsta este, de a da speranță, să fim unificatori, să mergem înainte și să fim alături”, a spus Principesa Margareta a României.
Tot în România, Principesa Margareta l-a cunoscut pe cel care urma să îi devină soț. În anul 1994, într-unul dintre orfelinatele pe care le-a vizitat, Principesa l-a cunoscut pe Radu, astăzi Principele Radu al României care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin artă. Cei doi s-au căsătorit în 1996 și dacă la începutul mariajului au locuit atât în România cât și în Elveția, din 2012 Principesa Margareta și Principele Radu locuiesc la Palatul Elisabeta din București.
În sfertul de veac petrecut în România, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta s-a implicat în numeroase activităţi sociale şi culturale. Este președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, preşedintele „Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin" şi preşedintele de onoare al „Fundaţiei Atletismul Românesc".
„Noi prin tot ce facem, eu cu Fundația Principesa Margareta, prin evenimentele care le facem aici să le dăm mândrie românilor, ce fac cu Crucea Roșie, încercăm să dăm un exemplu personal de altruism”, a apus Principesa Margareta.
De asemenea, prestigioasa Societate Enescu de la Londra funcţionează sub înaltul patronaj al Principesei Margareta. Alteţa Sa Regală este patronul spiritual al Centrului de Specializare în reabilitarea Patrimoniului Construit. Împreună cu Principele Radu, patronează „Concursul Naţional Basmele Reginei Maria" şi „Festivalul Internaţional EUROPAfest". Din anul 2005, Şcoala numărul 114 din Bucureşti poartă numele moştenitoarei tronului României.
„Am o școală care se numește Principesa Margareta și altă școală unde am dat înaltul patronaj, Transilvanian School din Cluj, și sunt fantastice. Acolo se face educaţie civică și oamenii se simt implicați în societate”, a precizat Principesa Margareta.
Principesa Margareta a fost afectată de drama din clubul Colectiv din Capitală și a fost alături victimelor tragediei.
„Îmi pare atât de rău. Viaţa e o valoare si trebuie să ne respectăm unii pe alţii”, a spus Principesa.
Într-o ceremonie specială organizată la Palatul Elisabeta, 200 de medici, asistente, pompieri şi piloţi care au venit în ajutorul victimelor din incendiul Colectiv au fost decoraţi de Principesa Margareta cu Crucea Casei Regale a României.
Anul trecut, când Principesa Moştenitoare a împlinit 66 de ani, preşedintele Klaus Iohannis a participat la dineul organizat de Casa Regală. A fost primul preşedinte în funcţie invitat la dineul prilejuit de ocazia aniversării Principesei Margareta.
Din 2001, Principesa Margareta şi-a stabilit reşedinţa la Palatul Elisabeta. În ultimii ani Alteţa Sa Regală a fost cea care a transmis mesajele regelui Mihai şi a organizat dineurile Casei Regale.
„Tatăl meu m-a învățat în calitate de succesor să trăiesc la înălțimea valorilor și credințelor sale”,a subliniat Principesa Margareta a României.
Citiți și: