Ziariștii publicației germane dezvăluie faptul că autoritățile de la Berlin știau de ani buni că americanii supraveghează schimburile de informații din toată lumea. În plus, nemții au solicitat interceptările americanilor în cazul unor cetățeni germani răpiți în Afganistan și Yemen.
Germania a condamant vehement acțiunile de supraveghere ilegală și le-a cerut americanilor explicații pentru aceste practici. Scandalul spionării comunicațiilor a izbucnit peste Ocean, după ce fostul angajat al Agenției americană de Securitate Națională, Edward Snowden, a dezvăluit faptul că Statele Unite interceptează schimbul de informații din toată lumea.
El a fost pus sub acuzare pentru spionaj în SUA și se ascunde, de aproape trei săptămâni, în zona de tranzit de pe aeroportul din Moscova. În ciuda problemelor cu legea americană, fostul agent al NSA, a fost propus de un profesor din Suedia, la premiul Nobel pentru pace.
Tânărul fugar american, blocat în aeroportul din Şeremetievo, în apropiere de Moscova, unde a sosit la 23 iunie din Hong Kong, şi-a anunţat vineri intenţia de a cere azil politic temporar Rusiei până va putea să meargă în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua s-au declarat pregătite să-l primească, amintește Mediafax.
Edward Snowden este căutat de ţara sa pentru spionaj de când a început să facă dezvăluiri despre supravegherea electronică exercitată de Statele Unite.
Tânărul american a solicitat deja, la începutul lunii iulie, azil politic de la aproximativ 20 de ţări, inclusiv Rusia. Dar el a revenit asupra cererii de azil în Rusia, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a pus drept condiţie ca fostul consultant al serviciilor de informaţii americane să nu mai facă dezvăluiri despre supravegherea electronică efectuată de Statele Unite.
Mai mulţi participanţi la o reuniune organizată vineri în aeroportul din Şeremetievo au declarat că el este pregătit să accepte această condiţie.