Vladimir Putin retrage trupele de la graniţa de vest a Ucrainei. În Crimeea, ultimatumul a expirat, însă nu au loc confruntări

Data publicării:
ucraina-14

În Crimeea, după expirarea ultimatumului dat de Rusia, este linişte. Vladimir Putin şi-a rechemat trupele concentrate la graniţa de vest, cu Ucraina, unde aceştia ar fi desfăşurat exerciţii începând de miercuri. Între timp, Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, au fost suspendate exerciţile şi reuniunile bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară. Sunt primele sancţiuni impuse de Washington Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.


ACTUALIZARE ORA 8:40 Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat retragerea trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a informat marţi dimineaţă purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Zona de vest în care s-au desfăşurat aceste exerciţii se referă la graniţa cu Ucraina.

Chemarea trupelor s-ar fi făcut după un raport al Ministerului rus al Apărării care afirmă că exerciţiile s-au desfăşurat cu succes, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Administraţia rusă a negat că exerciţiile militare surpriză din centrul şi vestul Rusiei lansate miercuri ar fi legate de demersurile armate din Crimeea.

Exerciţiile au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de război şi alte echipamente grele.

ACTUALIZARE ORA 7:45 Ambasadorii celor 28 de state NATO se întrunesc din nou la Bruxelles. Reuniunea a fost convocată la cererea Poloniei, care se teme pentru securitatea sa.

Varşovia a invocat articolul IV al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia orice aliat poate cere o reuniune a Consiliului dacă îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea. O cerere similară a înaintat duminică Lituania, ţară care de asemenea se învecinează cu Ucraina.

Între timp, secretarul de stat american John Kerry merge la Kiev pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite faţă de noile autorităţi ucrainene. De asemenea, Congresul Statelor Unite intenţionează să adopte în regim de urgenţă măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de 1 miliard de dolari.

Înainte de a pleca spre Ucraina, John Kerry a participat la o reuniune pe teme de securitate la Casa Albă, convocată de preşedintele Barack Obama.

ACTUALIZARE ORA 6:45 Ce spune istoricul Adrian Niculescu despre ultimatumul Rusiei: Se poate să fie un bluf, o cacealma.

ACTUALIZARE ORA 6:00 Ultimatumul dat de trupele ruse armatei ucrainene din Crimeea pentru a se preda a expirat în urmă cu o oră. Până acum nu s-au înregistrat incidente. De altfel, oficialii de la Moscova au negat că ar fi dat un asemenea ultimatum.

Cert este că trupele ruse controlează deja mare parte a bazelor militare ucrainene din Crimeea, fără să fi tras măcar un foc de armă.

-----------------------------------------

Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, au fost suspendate exerciţile şi reuniunile bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară. Sunt primele sancţiuni impuse de Washington Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina. În replică, Moscova transmite că intervenţia în Crimeea este justificată, întrucât preşedintele destituit Viktor Ianukovici a cerut oficial Rusiei să trimită trupe pentru a restabili legea şi ordinea în Ucraina.

Odată cu primele sancţiuni anunţate, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a acuzat Rusia că operaţiunile din Crimeea încălcă dreptul internaţional, poziţionându-l pe Vladimir Putin „de partea greşită a istoriei”.

O întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a desfăşurat la orele nopţii pe fondul escaladării conflictului, iar marţi, ambasadorii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice se reîntâlnesc pentru a analiza soluţii pentru situaţia din Ucraina.

În cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a prezentat o copie a scrisorii transmise de Viktor Ianukovici către Vladimir Putin: „Evenimentele din Kiev au adus Ucraina în pragul războiului civil. În ţară este haos şi anarhie. Oamenii sunt persecutaţi din motive politice şi de limbă. De aceea, cer preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să folosească armata pentru a restabili legitimitatea, pacea, legea şi ordinea, stabilitatea şi pentru a apăra poporul ucrainean”, arăta preşedintele destituit al Ucrainei în misiva sa.

Pledoaria Rusiei nu a convins însă statele occidentale. „Acţiunea militară nu poate fi justificată pe baza unor ameninţări care nu au fost formulate şi care nu sunt puse în practică”, a apreciat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.

Ignorând semnalele Occidentului, Rusia transmite un mesaj diferit noilor lideri de la Kiev. „Renunţaţi la politica de intimidare. Şi renunţaţi la ideea că puteţi impune, pur şi simplu, un regim revoluţionar în alte regiuni ale Ucrainei”, a solicitat ambasadorul Vitali Ciurkin.

Ultimatum şi împuşcături în Crimeea

În tot acest timp, în Crimeea s-au strâns 16.000 de soldaţi ruşi, care deja deţin controlul asupra bazelor militare din zonă. „Militarii ruşi cer să depunem armele, să ne retragem militarii din baze şi să trecem de partea trupelor Federaţiei Ruse. Bineînţeles că nu putem face acest lucru, pentru că avem propriile reguli”, a declarat ucraineanul Serghei Stecenko, comandantul de drept al uneia dintre aceste baze militare.

Situaţia nu este mai uşoară nici pentru jurnaliştii trimişi în Crimeea. Doi ziarişti francezi au fost prinşi într-un schimb de focuri în timp ce transmiteau în direct din Simferopol.

Tensiuni sunt şi în alte zone din sudul Ucrainei. În Odessa, mii de manifestanţi pro-ruşi au luat cu asalt sediul administraţiei locale. O situaţie asemănătoare a fost şi în Doneţk.

În acest timp, preşedintele rus Vladimir Putin a urmărit mai multe exerciţii militare ale armatei, în apropiere de Sankt Petersburg. A fost prima apariţie în public a liderului de la Kremlin de la intrarea trupelor ruseşti în Crimeea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...