Se anunță încă o zi încinsă la Atena. Două mitinguri de amploare sunt programate astăzi: ies în stradă cei care sunt împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditori, dar şi susţinătorii ideii că numai cu sacrificii va ajunge Grecia pe lina de plutire.
Cătălin Bălan, trimisul special Digi24 în Grecia, a relatat din unul din cele mai sărace cartiere ale Atenei. Zona este împânzită cu anunțuri prin care sunt îndemnați să voteze NU la referendumul de duminică, adică împotriva măsurilor de austeritate. Aceste măsuri nu sunt sprijinite nici de guvernul condus de Alexis Tsipras.
Un comerciant i-a transmis reporterului Digi24 că se pregătește ca afacerea lui să se închidă, asta în condițiile în care peste stradă alte magazine s-au închis deja.
Cătălin Bălan relatează că totuși cel mai sărac cartier al Atenei nu arată chiar ca un ghetou și că grecii, chiar și în condiții de austeritate, o duc destul de bine în comparație cu, de exemplu, un cartier sărac din București.
În acest context, pentru prima dată tabăra care este de acord cu măsurile de austeritate are majoritate. Unul dintre susținătorii cei mai importanți pentru DA la referendum este primatul Bisericii Ortodoxe din Grecia, arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.
El i-a îndemnat pe greci să rămână „în inima Europei”, într-una dintre rarele intervenţii publice ale arhiepiscopului, care evită cu scrupulozitate să se pronunţe asupra unor probleme de politică şi unor probleme controversate, în general.
Un alt susținător al măsurilor de austeritate este fostul premier Antonis Samaras.
Așadar, vineri, la prânz sondajele arată că 44,8% dintre greci ar vota cu DA la referendum, în timp ce 43,4% ar vota cu NU, adică împotriva măsurilor cerute de finanțatorii externi.
Incertitudine în rândul grecilor
Diferențele sunt explicate pe îndelete într-un articol semnat de britanicii de la The Telegraph. Grecii nu s-au hotărât încă dacă vor vota "Da" sau "Nu", deşi alegerea le va decide viitorul ţării.
Schimbările în sondaje sunt dramatice de la o zi la alta, arată graficul făcut de britanici. Astfel că, dacă pe 27 iunie, balanţa înclina spre un "Nu" ferm, de 57 la sută, a doua zi a scăzut cu trei procente, pentru ca apoi să ajungă la 29 la sută.
Până la 1 iulie, a crescut din nou până la pragul de 46 de procente. Şi asta doar conform sondajului efectuat de EFSYN.
Reamintim, guvernul de extremă-stânga cere grecilor să voteze "Nu", adică să se poziționeze împotriva măsurilor cerute de Eurogrup, justificând că va fi mai uşor, astfel, să obţină o înţelegere mai bună cu creditorii.
De cealaltă parte, criticii spun că un vot pentru "Da" ar împiedica redresarea economică a Greciei şi va face posibilă ieșirea din Zona Euro.
Citiți și