Leul s-a depreciat pe piaţa interbancară în prima parte a zilei de luni în faţa euro cu aproape 1%. Lucrurile s-au mai calmat la amiază, după discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Partea proastă este că în continuare tranzacţiile se vor face sub presiunea veştilor de la Atena, aşa că sunt analişti care spun că euro se poate duce relativ uşor peste 4,52 de lei.
Nici cursul euro/dolar nu a rămas neatins de criza grecească. Euro s-a depreciat într-o prima parte a zilei cu aproape 0,8% revenind ulterior cu 0,6 puncte procentuale.
„Dacă iese Grecia din zona euro, cel mai rău scenariu, atunci cursul poate depăși 4,55. Dolarul va avea apreciere și mai mare față de leu decât are euro”, estimează analistul financiar Radu Ciofu.
Dacă este să ne uităm spre sistemul bancar, acolo lucrurile par ceva mai aşzate. Au existat nenumărate mesaje din partea BNR, care a asigurat că băncile greceşti din România sunt bine capitalizate şi mai ales că ele vor fi susţinute în caz de colaps grecesc. Per total, băncile grecești din România au o expunere de 15 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cam o treime din activele celor patru bănci şi cam 65% din totalul depozitelor populaţiei, care se ridică undeva la 24 de miliarde de euro.
Ce li se cere grecilor
Ca să nu mai fie catalogate ca inacceptabile, cerinţele Troicii către Grecia au fost expuse public. Ele vizează reforma instituţiilor care colectează taxele şi impozitele, în condiţiile în care evaziunea în statul elen sare de 24%. Se doreşte o reformă a institutului statistic, cel care a măsluit datele care au dus Atena în zona euro, dar şi o regândire a Curţii de conturi, pentru depistarea jafului din banii publici. Li se mai cere grecilor sa renunţe la nenumăratele excepţii de la plata taxelor si impozitelor şi să facă un sistem de pensii echitabil, bazat pe contribuţii. În Grecia, acum se vinde energia electrică sub nivelul costului de producţie, acest lucru trebuie să înceteze. Toate aceste cerinţe funcţionează ca nişte plasturi puşi pe găurile prin care se subţiază bugetul de stat. Sunt măsuri de bun-simţ, fără de care niciun stat nu ar putea funcţiona normal.
Cerinţele „inacceptabile"
- Să-şi reformeze instituţiile financiare
- Să reformeze Institutul de Statistică şi Curtea de Conturi
- Să taie excepţiile de la impozite şi contribuţii
- Să facă un sistem de pensii echitabil, care în timp să fie legat de contribuţii
- Să-şi reformeze piaţa muncii
- Să nu mai vândă energie sub costuri
- Să-şi facă o strategie anticorupţie
- Să-şi facă o strategie de privatizări şi o instituţie care să administreze acţiunile statului la companiile de stat
Efectele crizei din Grecia
50 de miliarde de euro - au pierdut bancile europene din criza grecească
140 de miliarde de euro - au grecii blocați în băncile locale
57% - dintre greci sunt de acord cu condițiile UE, conform unui sondaj
Recomandări de călătorie în Grecia
- Românii care merg în Grecia să aibă la ei suficienţi bani în numerar
- Mare atenţie la hoţii de buzunare!
- Verificaţi dacă hotelul sau restaurantul ales acceptă plata cu cardul sau în numerar
- Programul feriboturilor ar putea fi modificat
- În supermarketuri e posibil să nu se regăsească toate produsele pe raft
- E posibil să aibă loc proteste faţă de referendumul propus de premier pe 5 iulie.