FOTO: Facebook
Ceremonia de premiere va avea loc la Strasbourg, la 16 decembrie.
„Acestui om, care este un om extrem de bun, un om exemplar de bun, i s-a impus una dintre pedepsele cele mai groaznice care există în această ţară şi care poate fi descrisă doar ca tortură", a declarat în plenul Parlamentului European președintele Martin Schulz. „Cer Regelui Arabiei Saudite să oprească execuţia acestei sentinţe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soţia sa şi să-i permită să călătorească aici, în decembrie, pentru a primi premiul", a mai spus preşedintele Parlamentului European.
Raif Badawi este activist pentru drepturile omului şi autorul site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat în 2012 şi ulterior condamnat la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici şi o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său.
Prima biciuire în public a bloggerului a avut loc în ianuarie 2015, ceea ce a declanșat un val de proteste internaționale. În februarie, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie prin care condamna cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi, denunțând „un act crud şi şocant”. Legislativul european a cerut autorităţilor din Arabia Saudită „să-l elibereze imediat şi necondiţionat, considerându-l un prizonier prizonier de conştiinţă, reţinut şi condamnat doar pentru că şi-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare".
La începutul acestei săptămâni, soţia sa, Ensaf Haidar, care în prezent locuieşte în Canada cu cei trei copii, a anunţat că autorităţile saudite au decis să organizeze o nouă biciuire.
Raif Badawi a fost anul acesta unul dintre cei trei finalişti aleși dintre candidații pentru premiul Saharov. Ceilalți doi finaliști au fost liderul opoziţiei ruse, Boris Nemțov, care a fost asasinat în februarie, şi opoziţia democratică din Venezuela, reprezentată de Mesa de la Unidad Democratica şi deținuții politici.
Premiul Sakharov
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane şi organizaţii care apară drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Denis Mukwege.
Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de către grupurile politice sau un grup de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare aleg prin vot trei finalişti, iar ulterior câştigătorul este ales de Conferinţa Preşedinţilor grupurilor politice din Parlament.