Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „În scurt timp va apărea o nouă structură. Cu această nouă structură, forţele armate vor primi sânge nou. Cred că, după tot ce s-a întâmplat, armata trebuie să fi învăţat nişte lecţii. Este un proces continuu. Nu ne vom opri niciodată”.
Preşedintele turc a vorbit şi despre nereguli grave în activitatea serviciilor de informaţii, căci un asemenea complot nu putea fi pregătit în 24 de ore. El a explicat, de asemenea, de ce printre cei 60.000 de turci arestaţi, suspendaţi sau demişi pentru implicare în lovitura de stat nu se află doar militari, ci şi magistraţi şi profesori.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Aceşti oameni s-au infiltrat în organizarea statului, apoi au acţionat şi s-au răzvrătit împotriva statului”.
Comparându-i pe adepţii lui Fethullah Gulen cu o organizaţie teroristă, preşedintele Turciei nu a exclus nici prelungirea stării de urgenţă dincolo de cele trei luni.
Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene: „Le-am transmis foarte clar prietenilor noştri turci. Sprijinim complet instituţiile democratice şi legitime, dar nu există nicio scuză pentru o reacţie care subminează libertăţile şi drepturile. Iar ceea ce vedem, în special în universităţi, presă şi justiţie este inacceptabil”.
Însă preşedintele Erdogan pare să aibă susţinerea a cel puţin o parte din populaţie. Mii de oameni au participat aseară la un marş pe podul Bosfor de la Istanbul, blocat de pucişti în noaptea tentativei de lovitură de stat. A fost un marş de susţinere faţă de şeful statului.
De cealaltă parte, Fetullah Gulen spune că în Turcia s-a declanşat o adevărată vânătoare de vrăjitoare.
Alp Aslandogan, purtător de cuvânt al lui Fetullah Gulen: „Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte situaţia susţinătorilor şi adepţilor mişcării Hizmet din Turcia. Susţinătorii lui Erdogan au stabilit un soi de linie fierbinte, unde oricine îi poate denunţa pe simpatizanţii mişcării Hizmet. Toate acestea aduc aminte de perioada de dinaintea genocidului din Europa epocii fasciste”.
Între timp, autorităţile nu irosesc nicio ocazie pentru umilirea puciştilor, chiar şi după moarte. Cimitirele refuză să îi înmormânteze pe rebeli. Primarul din Istanbul a promis ca va face un cimitir al trădătorilor, unde oricine va putea merge să îi blesteme pe cei implicaţi în puci.